Jeg går tredjeåret, interiør, på Ole Vig videregående skole. En linje som så vidt har etablert seg i de nye, fine lokalene med verksted og klasserom tilpasset våre kreative oppgaver. Nå viser det seg at jeg blir en av de første, men muligens også en av de siste, som har sjansen til å bli ferdigutdannet Interiørkonsulent etter 3 år, her i Stjørdal.

Fredag 15.09 fikk vi nyheten om at Trøndelag fylkeskommune må trå til med ulike sparetiltak, og lar dette gå utover flere utdanningsretninger på videregående skoler rundt om i Trøndelag. Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign (FBIE) på Ole Vig vgs. er på listen over de linjene de har foreslått skal fases ut, i løpet av de neste tre årene.

Dette betyr blant annet at lærere mister jobben, og at framtidige videregåendeelever ikke får den samme muligheten til å velge praktisk, estetiske fag. Denne linjen er både med på å bygge vennskap med felles interesser, og på å spre glede til resten av skolen ved at vi dekorer fellesarealene året rundt. Vi opplever mestring gjennom å ha reelle samarbeidsprosjekter med næringslivet og utplassering i bedrift, noe som gjør oss bedre rustet til voksenlivet, uansett om vi velger påbygg (for generell studiekompetanse), eller å gå rett ut i jobb som interiørkonsulent etter tredje året.

Politikere har tidligere lovet å satse på yrkesfag, samtidig prøver samfunnet å få flere jenter inn i yrkeslivet gjennom slike utdanningsprogram. Da er det ekstra viktig å ha et bredt utvalg for ulike interesser og ha tilbudene lett tilgjengelige. Det skal ikke bare være mekking og snekring, som mange forbinder yrkesfag med.

Trives man, er det enda større sjanse for at man fullfører en utdannelse. Her spiller fysisk og psykisk helse en stor rolle. Derfor synes jeg det er et ekstremt dårlig forslag fra fylket å tvinge umotiverte ungdomsskoleelever inn i en teoretisk studieretning. Tror dere virkelig det en god ide å gjøre det slik?

Jo flere som tar opp fag, eller dropper ut, jo flere ressurser kreves det. Altfor mange unge voksne kommer til å måtte banke på døren hos NAV, bare fordi fylkeskommunen valgte å sette til verks ulike sparetiltak.

Om noen år kan Thora Storm videregående skole være den eneste skolen som tilbyr FBIE i fylket. Skal man reise fra Stjørdal til Trondheim hver dag, bruker man fort 3 timer tur-retur med kollektivtransport. Dette vil si 15 timer i uken, som tilsvarer hele 2 arbeidsdager bare på å reise.

Har vi kjempet for ingenting?

Som man kunne lese tidligere i dette leserinnlegget, er Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign et ganske nytt alternativ på Ole Vig vgs., og det er ikke så rart at det er få søkere på oppstarten når linjen ikke får noe oppmerksomhet på ungdomsskolene. Lærerne og vi elever har jobbet hardt for å skape interesse og nysgjerrighet hos 10. klassingene, og søkertallene går i riktig retning. Derfor ble vi ekstra skuffet når kuttforslagene fra administrasjonen i fylket kom. Dette er en tragedie.

Bare la oss få blomstre.

Victoria Lyngaas Haugan