Jeg er kontaktlærer på Haraldreina skole og mamma til tre barn i Stjørdalsskolen, og jeg har en melding til dere: JEG HAR FÅTT NOK!

Da ordfører Eli Arnstad fortalte til Bladet før jul at de siste sju årene har vært «feite år» i kommunen, trodde jeg at jeg leste feil. Det var mildt sagt provoserende å lese om posisjonens planer for det kommende budsjettet. Så blir kuttforslagene i budsjettet blir vedtatt, og vi møter på jobb etter jul til en mildt sagt svart januar.

Noen uker har gått, og som forelder har jeg nå fått brev fra skolene til mine barn, hvor kommunedirektøren henvender seg til oss som foreldre med en forklaring på hvorfor kommuneøkonomien er slik som den er og at overforbruket må ned.

Og jeg kjenner, jeg blir kvalm.

Som lærer i Stjørdalsskolen er jeg og mange med meg lei av å være offensive og løsningsorienterte.

Vi er så lut lei av at vi stadig får beskjed om «og tenkte smart», «snu alle steiner», «brette opp ermene» og jeg vet ikke hva. De siste sju årene har nemlig IKKE VÆRT FEITE i Stjørdalsskolen. Jeg har jobbet her siden 2010, og for hvert år har det blitt kuttet i ressursene. På min skole har vi ikke mer å kutte i, noe som også er fastslått nå, Haraldreina skole kan faktisk ikke kutte flere stillinger, da kan vi rett og slett ikke drive skole mer.

Jeg har forsøkt å fortelle klassen min hva disse kuttene innebærer, men som meg skjønner de ingen ting av det. Ikke leie inn vikar når noen er borte? Ikke få buss til skidag? De som trenger ekstra hjelp og støtte får det ikke? Nei dette har vi vanskelig for å forstå, både små og store.

Det er utrolig provoserende at dere politikere ved et pennestrøk kan kutte i spesialundervisning og putte barn med ulike diagnoser og utfordringer i samme gruppe. Og dere tror at bedre klasseledelse gjør at man får ned behovet for spes.ped. Det gjør ikke det. En ADHD-diagnose eller en tilknytningsforstyrrelse forsvinner ikke uansett hvor godt klassemiljøet er, det er faktisk helt latterlig å tro noe sånt. Det vitner om manglende kunnskap om og forståelse for det som faktisk skjer i skolen.

I tillegg ønsker dere å lage en skoleplan som skal ha spenstige mål med høye ambisjoner. Kan bare fortelle dere at det er ingen vits i å ha en spenstig plan med høye ambisjoner for skolen dersom det ikke er nok folk til å gjennomføre disse planene. Og for å være helt ærlig er vi lei av sånne planer også. Det eneste dere politikere vil er å spare penger, for det pedagogiske innholdet i skolen er dere ikke særlig opptatt av. Hadde dere vært det, hadde dere ikke kuttet på denne måten dere gjør nå. Dere raserer skolen slik dere holder på!

Til slutt ønsker jeg dere politikere lykke til med å forsvare denne raseringa av skolen, når statsforvalteren banker på døra med sekken full av avvik på grunn av lovbrudd. For dem er det allerede MANGE av!

Ragnhild Kjøsnes Sundset

Kontaktlærer Haraldreina skole