Viser til APs viktigste saker som ble publisert i Bladet tirsdag 4. juli 2023 og kommer med noen tanker rundt dette.

«I det ferske programmet til Arbeiderpartiet i Malvik slår fast at partiet er opptatt av å verne dyrkamark og strandsonen. Arbeiderpartiet er likevel tydelig på at de støtter utbygginga i Hommelvikfjæra».

Takk for at Arbeiderpartiet er så tydelig på at de ønsker utbygging innenfor 100-metersbeltet, i Hommelvikfjæra - da er det ingen tvil om hva de mener. Jeg mener derimot at dette ikke henger på greip, når AP i tillegg skriver at de er opptatt av å verne dyrkamark og strandsone.

Videre sier ordfører Trond Hoseth: «Veldig mye av kommunen vår består av strandsone og dyrkamark. Det skal vi ta vare på».

Malvik kommune har 24 kilometer kystlinje. Hvor mye av dette arealet langs sjøen er egentlig godt tilgjengelig og brukbart for lokalbefolkningen til bading og rekreasjon?

Hvilket strandområde tenker Trond Hoseth at Malvik kommune skal sitte igjen med å verne? «Strandsone arealet» steinrøysa mot Rota?

Hvor mye sandstrand med tilhørende grøntområder og lett tilgjengelighet (tilsvarende Moan og Stasjonsfjæra) har vi egentlig her i Malvik for eldre, barnefamilier, barn, ungdommer og andre voksne?

«Ordføreren peker likevel på at Malvik har en forpliktelse gjennom bymiljøavtalen til å fortette rundt kollektivknutepunkter. Det er den viktigste grunnen til at flertallet i partiet satser på utbyggingen av bymiljøet i Hommelvikfjæra."

I byvekstavtalen mellom kommunene Trondheim, Malvik, Melhus og Stjørdal, Trøndelag fylkeskommune og Staten v/Samferdselsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet, står det følgende:

«Hovedtyngden av arealutviklingen i Trondheim legges i sentrale byområder, lokale sentra og langs hovedårer for høyfrekvent kollektivtransport. I Stjørdal, Malvik og Melhus skal hovedtyngden av arealutvikling skje innenfor gang-/sykkelavstand fra sentrum av tettstedene utpekt i senterstruktur vedtatt i IKAP21 og/eller i gangavstand fra god kollektivtransport i tilknytning til tettstedsområdene».

Hovedtyngden av arealutviklingen skal skje innenfor gang-/sykkelavstand fra sentrum av tettstedene og god kollektivtransport, står det i byvekstavtalen. Derfor velger Arbeiderpartiet å ikke verne om Moan og Stasjonsfjæra mot utbygging- fordi å bygge i fjæra er kort gang-/sykkelavstand til kollektivknutepunkt!?

Hvem definerer avstanden på om det er kort eller lang gang-/ og sykkelavstand til sentrum/kollektivknutepunkt?

Jo, det må være fylkeskommunen. Og da vil jeg referere til avstandene som blir satt for våre skolebarn. to kilometer mener kommunen og fylkeskommunen at en 1.klassing kan gå til skolen, går man i 2-10.klasse er avstanden fire kilometer. Hvis vi holder oss til 1.klassingene sin to-kilometers grense, er vi i områdene Modalen/Solbakken/Blåhammeren til Hommelvik Stasjon - altså en gangavstand på cirka to kilometer.

Det at man skal fortette og arealutviklingen skal skje innenfor gang-/ og sykkelavstand er en fin pekepinn og en fornuftig sentrumsutvikling. Jeg mener likevel at denne fortettingen og arealutviklingen ikke skal gå på bekostning av vernet av 100 metersbeltet og strandsonen.

Definisjonen av gang-/og sykkelavstand; Der mener jeg Malvik kommune må klare å bygge på arealer innenfor de avstandspremissene som er lagt for skolebarna våre som er fire kilometer, uten å måtte ta av Hommelvikas og innbyggernes indrefilet - Moan og Stasjonsfjæra.

I følge SSB vil Malvik kommune få 3105 flere innbyggere innen 2050 enn hva det er i dag.

Og vi ser jo allerede nå i 2023, hvor overbelastet friluftsområdet på Midtsand er når det er finværsdager. Det vil bli mer og mer behov for et rekreasjons-/og friluftsområde på et slik sted som Hommelvik i årene fremover.

Vi er inne i en tid der det er svært viktig å tenke langsiktig og bærekraftig. Både for natur, miljø, boliger og mennesker. I byer og tettsteder er det derfor ekstra viktig å verne om 100-metersbeltet mot strand og sjø.

Dette for å kunne ivareta menneskers psykiske helse og for at byer og tettsteder skal ha gode rekreasjonsområder for sine innbyggere, skoleelever, barnehager og eldre. Derfor må vi heller verne områder, enn heller å bygge ned.

Ta et pust i bakken, stopp, lytt og tenk - Hva er mest bærekraftig for fremtidens generasjoner?

Anne Grethe Gramstad

«Bevar Moan og Stasjonsfjæra»