Bladet har 27. juni 2023 et fint intervju med kommunedirektør (stillingen kaltes tidligere rådmann) Tor Jakob Reitan. Han er med sin allsidige utdannelse og yrkespraksis en meget kompetent mann i stillingen. Jeg ble imidlertid overrasket over følgende uttalelse:

…… Det blir behov for mer innsats i hjemmene og ulike institusjoner og mindre behov for tradisjonelle bosentre. Pårørende og frivilligheten må på banen i langt større grad, og vi må på ulike måter ta mer ansvar for alderdommen selv, sier han.

Reitans bekymringer for nedgang i elevtallet i grunnskolen og økning i antall eldre vil medføre store utfordringer i kommuneøkonomien.  Det er forståelig at noen grep må tas.

Mange eldre ønsker å bo heime så lenge som mulig, men gir uttrykk for stor trivsel når de kan flytte inn på bosenteret i heimbygda. Mine foreldre viste det da de i sine siste år fikk ei lita leilighet på Lånke bosenter på 90-tallet. Far trivdes dårlig da han ble flyttet til Halsen sykehjem. Han døde kort tid deretter. Ledelsen på Lånke mente de godt kunne ha tatt vare på ham der.

Jeg forstår godt at mange beboere har behov for tjenester, pleie og omsorg som ligner forholdene på et sykehjem. Men jeg er i sterk tvil om nedleggelse og sentralisering er det rette svaret. Tilhørigheten til heimbygda er sterk og viktig. Det sosiale og kulturelle livet gjenspeiler dette, noe pårørende, andre besøkende og lokale kulturaktører bidrar til. Å lese fra Ola Sjømælings bok «Yrke og helg – ein mannsalder i Lånke» er naturlig på Lånke bosenter, men jeg ville ikke finne det passende å gjøre det samme på Stjørdal bosenter.

På flere bosenter yter ansatte en innsats langt utover det som jobben tilsier. Mange er født og oppvokst i den samme bygda. Pårørende er også en viktig ressurs, selv om det ofte er vanskelig å skaffe medlemmer til pårørendeforeningen. Reitan ønsker at «pårørende og frivilligheten må på banen i langt større grad». Dette vil ikke bli enklere ved en sentralisering.

«…og vi må på ulike måter ta mer ansvar for alderdommen selv..», sier Reitan. Mange eldre har allerede tatt dette ansvaret, bl.a. ved å flytte fra tungvinte eneboliger til lettstelte leiligheter med heis som kan romme både rullestoler og bårer. At mange eldre har fått opprettet fremtidsfullmaker er også et utslag av ansvarlighet.

Det er kort tid igjen til årets kommunevalg. Jeg håper flertallet i nåværende og kommende kommunestyre i Stjørdal går inn for at bosentrene beholdes, utvikles og får den nødvendig bemanning.

Jon-Anders Myrvang

Leder i Stjørdal eldreråd 2016 - 2019