«Så lenge kampen står om det enkelte vassdrag, kan det alltid mobiliseres så mange argumenter og så mye politisk press at utbyggingssynet seirer. For å unngå en utvikling der Norges enestående natur spises opp bit for bit var det nødvendig å få en samlet plan»

Dette er sitat fra Einar Gerhardsen som var statsminister for Arbeiderpartiet. Sitatet handler om å få en samlet plan for utbygging av vassdrag til kraftproduksjon, og er fra 1963. Det ble en samlet nasjonal plan og etter vært også en verneplan for vassdrag.

Når det gjelder andre naturtyper bestemmer hver enkelt kommune hva som skal bygges ned og endres av natur. En kommune skal ha en samlet plan for bruk av areal og det inkluderer selvfølgelig natur. Det er kommuneplanens arealdel (KPA).

I KPA for Stjørdal som gjelder nå, er mye av området som ligger i områdeplanen for Hell Arena på Frigården, avsatt til natur og friluftsformål. Altså ikke til næring eller industri. Kommunestyret kan imidlertid gi dispensasjon dersom fordelen med å bygge ut er sterkere enn ulempen. Det kan fort bli en noe subjektiv vurdering.

Det er to reguleringsplaner til på Frigården i tillegg til områdeplan for Hell Arena. Burde det ikke vært en områdeplan for hele Frigårdsområdet?

Det virker som planen for Hell Arena flytter lysløypa til et område som nå reguleres i en annen plan. Er det ikke fornuftig å få se helheten? Vi må slutte å ta bit for bit av områder - vi må vurdere totalbelastningen. Lytt til det Gerhardsen sa i 1963. Det gjelder fortsatt.

Det bor folk i tilknytning til området. Mennesker som har behov for et trygt og godt nabolag uten for mange overraskelser. Akkurat som alle oss andre. De som bor der blir påvirket av økt trafikk og usikkerheten om hva som skjer nå og i framtida. Mange av dem, ja faktisk mange fra store deler av kommunen, bruker området til rekreasjon, høsting av bær og sopp, jakt og fiske. De er glade i området. Et paradoks i planen er at det foreslås at den nye lysløypa bør støyskjermes.

Trafikkbildet på FV705 og inn/ut av Frigården må løses mye bedre enn denne planen legger til grunn. Nå fikk vi i MDG gjennom vedtak i kommunestyremøtet 31. august om å få finansiert bygging av gang- og sykkelsti Bjørgmyra-Frigården med oppstart 2024. Det løser en viktig del av trafikkbildet.

Gjennom myrområdet som skal bygges ned, går det flere bekkedrag. De er en del av et større vassdrag som renner ut i Stjørdalselva.

Det er Fugla det er snakk om, som kommer ut på Hell. Den renner gjennom store kvikkleireforekomster og forbi barnehagen og eldresenteret. Vannkvaliteten i Fugla er ikke god grunnet avrenning fra gammel søppelfylling. Den ble rundt 2011 steinsatt mot erosjon på en strekning på vel 100m. I tillegg ble det anbefalt å steinsette mer, ca 700m. Om det siste er gjort har jeg ikke fått bekreftet. Steinsetting hindrer erosjon av leire, men øker ofte farten på vannet. Hvor mye mer vann kommer det i Fugla når myrene på Frigården er borte? Vi må ta høyde for store nedbørsmengder på kort tid.

Det er ikke særlig store forskjeller på de politiske partiene som sitter i kommunestyret i dag på politikk innen oppvekst og omsorg. Det handler ofte om vegen til målet og om en skal budsjettere med overskudd eller ikke.

Innen arealbruk og naturforvaltning derimot, er forskjellene store. Der er de største partiene langt fra oppdatert på den kunnskapen vi bør ha i dag. Situasjonen med negativ utvikling av arter og dårlig fungerende økosystemer gjør at vi får langt mindre hjelp fra naturen til klimautfordringene og flomforebygging.

At naturen og artene har en egenverdi i tillegg til å være viktig for både vår psykiske og fysiske helse, virker ikke å være argumenter å lytte til.

Godt valg.

Gunnar Uglem

Stjørdal MDG