For det første: Vi bor i et av verdens rikeste og beste land. La det være 100 prosent klart, at vi har «ingenting» å klage over! Du skjønner hva jeg mener.

For det andre: Vi bor i en fantastisk flott kommune. Malvik kommune er, spør du meg, en perle av en plass - her vil jeg bo! Vi har enormt mye å være takknemlig for helt lokalt, og helt ned til det grønne gresset på sletta.

Jeg skjønner at økonomien er trang. Jeg skjønner at det er knallharde prioriteringer og mange behov som skal dekkes. Jeg skjønner også at penger ikke vokser på trær. Men det jeg vet, er at om vi spiller på lag, så skjer det magiske ting. Vi er ikke er en kommunal instans. Vi er et idrettslag basert på frivillighet.

Da er det slik. At i 2024, så er et idrettslag av vår størrelse, mer som en bedrift. Vi har 2500 medlemmer – og 2500 meninger. Vi omsetter for 13 millioner i året, har arbeidsgiver- og arbeidstakeransvar og vi har drift av anlegg. For å nevne noe. Vi består av elektrikere, økonomer, strateger, pedagoger, ingeniører, arkitekter, sykepleiere og alle du vil. Mange haster rundt med tidspress til ørene, og leverer punktfrivillighet som aldri før.

Malvik IL ønsker seg et nytt klubbhus på Viksletta. Foto: Illustrasjon, Malvik IL

Etter skoletid, så er Malvik Idrettslag den største bidragsyteren til god folkehelse i Ytre Malvik. Tenk på det i to sekunder. Tenk hvor lang køen til PPT hadde vært uten oss. Tenk hvor mange barn og unge som ikke hadde hatt en hobby, men som i stedet stjeler sjokolade på nærbutikken.

Jeg tørr ikke tenke på akkurat det. I stedet er jeg 110 prosent sikker på, at hvis vi spiller på lag – så skjer det magiske ting.

Invester i et klubbhus for framtida. Hjelp oss å gjøre huset til et sted for folket, et sted både du og jeg har lyst å være. Gjør plass til flyktninger, uføre og pensjonister. Og gjør for all del plass til personer med funksjonsnedsettelse. Gjør også plass til de som IKKE spiller fotball. MIL har idrettsbarna, men vi burde hatt hus med plass til flere. Så utrolig mange flere. Fordi vi vet, at en møteplass på tvers har en verdi.

Gi barna en plass å møtes utenfor skoletid og sju dager i uka. Gi trebarnsmoren en sjanse til å slå tre fluer i en smekk, med barn på trening, lagledermøte og egentid på samme kveld. Gi også pensjonistene muligheten til å møtes på dagtid. Kanskje serverer de varm saft til barnehagebarn på en kald tur-dag. Selvfølgelig gjør de det. Pensjonistene er selve gullbarren i laget. De slår alle ned i støvlene på livserfaring, og er uslepne diamanter i forebyggende arbeid for ungdom.

Det snakkes om «tidlig innsats» i skole og barnehage. Dette er «tidlig innsats» etter skoletid. Vi må utsette barn og unge for HELE krydderhylla! Det vil gi dem et bedre utgangspunkt for å ta riktige valg senere i livet.

La alle generasjonene møtes i samme hus – det bygger tillit og respekt på tvers av alder. Vet du forresten hva vi mangler på Vikhammer? Akkurat det. Kan du her og nå fortelle meg at du kjenner ungdommene som ditt barn omgis med hver eneste dag? Du kjenner kanskje barna på din datters lag, men kjenner du de andre barna som svirrer rundt? Kjenner du foreldrene?

Samfunnsverdien av å VITE hvem våre barn, du og jeg omgir oss med – det bidrar til et tryggere lokalmiljø. Da blir det vanskeligere å være den som strever etter oppmerksomhet på Vikhammer.

Fordi plutselig kommer den forbipasserende voksne, som faktisk snakka til deg på klubbhuset. Respekt og gjensidig tillit.

Invester i Malvik IL klubbhus.

Stol på laget. Vi står jo her.

Merete Rønning Larssen-Aas,

daglig leder Malvik IL