Malvik trenger boliger for personer med rus- og psykiatriske lidelser (ROP-pasienter), men  prosessen er fullstendig snudd på hodet, der tomtevalg og boligtyper er fokus, ikke behovet til de som skal bo der.

Mennesker med rusproblemer har ofte psykisk sykdom, og mennesker med psykisk sykdom har ofte også rusproblemer. Dette har fått forkortelsen ROP-lidelser (Rus- og psykiatriske lidelser), for å anerkjenne et flersidig behov for behandling. Grad og alvorlighet av den psykiske lidelsen og ruslidelsen varierer stort, og hvor stor innvirkning disse har på funksjonsnivået, vil avgjøre hva slags hjelp de har behov for. Disse menneskene er svært forskjellige!

Kommunene har ansvar for å gi mennesker med ROP-lidelser et fleksibelt og varig botilbud, basert på den enkeltes funksjonsnivå og behov for hjelp.

I helsevesenet opererer man med triagering, dvs. at man sorterer pasienter i grupper basert på deres behov for hjelp. I psykiatrien får noen hjelp i lukket avdeling, noen i åpen avdeling, noen i poliklinikk, og noen med ambulante tjenester i hjemmet. Men ingen blir plassert på lukket avdeling fordi det er fullt på åpen avdeling.

I flere kommuner har man tatt i bruk en liknende kategorisering av hjelpebehovene til mennesker med ROP-lidelser. Dette for å sikre at de som har behov for “robuste småhus” skjermet fra andre kan få det, mens de som ikke trenger det, kan bo på andre måter. “Robustheten” ved slike småhus kommer av at de er laget for “hardt bruk” og for “å tåle en trøkk” som det står i en rapport fra Sintef og Husbanken.

I Malvik er prosessen snudd på hodet, der tomtevalg og boligtyper er fokus i prosessen, ikke behovet til de som skal bo der. Nå ligger det 6-8 “robuste småhus” på blokka, samlet på en tomt på Sveberg.

Husbanken anbefaler videre at “ulike brukergrupper ikke blir samlokalisert på en uheldig måte”. Noen mennesker med ROP-lidelser har behov for robuste hus, fordi de utagerer eller på andre måter utfordrer boligens fysiske begrensninger. Disse skal ifølge Helsedirektoratets nasjonale veileder ikke samlokaliseres, da det kan øke konfliktnivået. De som har bedre boevne, men behov for oppfølging, trenger ikke å bo i “robuste” småhus.

Rødt Malvik mener det er en logisk brist i kommunens plan om å etablere 6-8 robuste småhus samlet på Sveberg. Husene er egnet for folk med svært dårlig boevne, en gruppe som ikke har godt av å bo sammen med andre med samme utfordringer. Det er derfor ingen omsorgsmessig grunn til å samlokalisere 6-8 robuste småhus beregnet på den gruppen mennesker som ikke bør samlokaliseres. Det blir heller ikke riktig å plassere de som IKKE trenger å bo i robuste småhus sammen med de som trenger det.

Når Malvik kommune ikke vil bruke kategorisering ved tildeling av ROP-bolig, kan man ende opp med nettopp en slik uheldig sammenblanding av mennesker med svært ulike behov. Vi trenger robuste småhus, men ikke samlet. Og vi har behov for samlokaliserte botilbud for mennesker med ROP-lidelser, men ikke i robuste småhus.

På grunn av regional etterspørsel etter “hus som tåler en trøkk”, vil det antakelig til slutt bli en samling av de mest utagerende og dårligst fungerende brukerne på Sveberg. At kommunen velger å legge disse rett i nærheten av skole og barnehage, er vanskelig å forstå for mange.

Rødt Malvik mener at kommunen må utrede flere alternativer for plassering av nye ROP-boliger. Vi ønsker at kommunen legger frem forslag på områder som er aktuelle for flere små ROP-enheter med plass til 1-3 beboere, som alle fagetater mener er det beste for denne pasientgruppen. Det vil gi flere mulige egnede lokaliteter enn om man kun ser etter muligheter for å bygge 6-8 boenheter på samme sted.

Rødt Malvik