Ekteparet Sissel Albertsen og Maurizio Lucia ble lei av å diskutere om hvem som skulle ta den daglige turen til søppeldunken.

Derfor dukket ideen «Komprimo» opp, som er en avfallskomprimator på størrelse med en vanlig søppelbøtte. Den bidrar til at folk på en enkel måte komprimerer plast- og restavfall selv.

– Jeg har aldri hørt om noen som synes det er artig å gå ut med søpla. Vi hadde utfordringer med å håndtere avfallet hjemme, slik det er i mange familier. Hjemme hos oss sto vi ofte med foten oppi søppelbøtta for å få mer plass, og for å slippe og gå så ofte ut til søppeldunken, sier Sissel Albertsen.

Maurizio Lucia laget en hjemmelaget prototype, der grunnprinsippet var en bøtte oppi en annen bøtte som ble videreutviklet til en funksjonell komprimator.

– Vi merket umiddelbare effekter som at det ble mindre rot i kjøkkenskapet og mindre lukt, og vi kunne gå ut med plast- og restavfall én gang i uka framfor hver dag. I tillegg ble volumet i søppeldunken ute betraktelig redusert, slik at vi unngikk overfylte dunker og forsøpling, forteller Maurizio.

Mange våkennetter

Nå er avfallskomprimatoren ferdig utviklet med god hjelp av konsulentselskapet Minoko Design.

– Vi håper det kommer i produksjon så fort som mulig, og målsetningen er at det skal være ut i markedet i løpet av 2018. I første omgang konsentrerer vi oss om det nasjonale markedet, men på sikt har vi også planer om å etablere produktet internasjonalt, sier Sissel Albertsen.

Ekteparet, som bor på Hell, mener også at «Komprimo» har både økonomiske og miljømessige fordeler, og nevner blant annet at renovasjonsselskapene kan endre sin hentefrekvens eller kjøre lengre ruter.

– Det fører igjen til at det blir mindre utslipp og støy fra tungtransport, eksemplifiserer Albertsen.

Forretningsideen kom for tre og et halvt år siden. Tiden fram til nå har føltes lang, opplyser Maurizio Lucia.

– Videreutviklingen av produktet har ikke vært enkel. Det er så mye småtteri man må tenke på, og det har vært mange våkennetter, sier han.

Avfallskomprimatoren består av sju plastdeler og seks fjær. Søppelet kommer til slutt ut som en kube etter komprimeringen.

– Utrolig mye jobb

Både Sissel og Maurizio lovpriser Proneo i Stjørdal, som hele veien har bistått med råd og veiledning i prosessen.

– Uten dem hadde ikke dette vært mulig. Proneo har vært viktige sparringpartnere for oss, understreker Lucia.

I løpet av tre og et halvt år har betalte utgifter kommet på 2,5 millioner kroner. De har mottatt støtte fra Innovasjon Norge, Stjørdal Næringsforum og Miljøpartner i Midt-Norge, for å nevne noen. I tillegg har begge brukt mange timer egeninnsats som de ikke har regnet på i kroner og øre. De har også gjennomført et forskningsprosjekt med SINTEF.

– Det produseres mer og mer søppel, og det er et økende problem. Nå sier verken jeg eller Sissel at Komprimo løser et verdensproblem, men at det kan bidra til å gi en positiv effekt er det ingen tvil om, mener Maurizio Lucia.

Som gründere har de lært mye underveis, og har blitt smertelig klar over at ting kan ta tid.

– Det har vært et steg fram, full stopp, løsning på problemstillingen og full stopp igjen. Ting drøyer. Det er utrolig mye jobb, og en liten filleting kan gjøre deg gal. Men det har vært ekstremt lærerikt, sier Sissel Albertsen.

Krangel

Sissel kommer fra Leirfjord på Helgeland, mens Maurizio er oppvokst i italienske Torino. Ingen av dem legger skjul på at det har gått ei kule varmt i prosessen.

– Vi kommer fra to forskjellige kulturer og tenker utrolig forskjellig. Det kan være både en svakhet og en styrke, og vi møtes ofte på halvveien, sier Maurizio.

– Helt til slutt. Hvem av dere kom først på denne ideen?

– Det krangler vi om fortsatt, og det blir vi nok aldri enige om!