Villaksens dag i Stjørdalselva er et samarbeid mellom Stjørdalsvassdragets Elveierlag og Stjørdal Jeger- og Fiskerforening.

Denne dagen kan alle prøve laksefiske

Alle er hjertelig velkommen til fiske, leke og kose seg ved elva, sier Stein Sakshaug på Ersgard. De stiller valdet sitt til disposisjon et helt døgn.

Elveeierlaget spanderer grillpølser og kaffe. Jan Sakshaug Sport instruereri laksefiske og låner bort fiskeutstyr. Det blir fiskekonkurranse, der den største fisken premieres med fiskeutstyr og fiskebøker.

Om noen får fisk, blir det i allefall mulighet til å se på en levende fisk i klekkeriets stamlakskar.

Gammel teknikk

Sjansen kan være tilstede. De prøver på nytt med notfiske i Ersgardshølen.

- Vi skal gjøre to notkast, ett klokka 12 og klokka 17, og det blir også fisket med garn natta i forveien. juni. Garna  tas opp klokka 10 søndag formiddag, forteller Sakshaug.

Notfiske er en av de gamle teknikkene som har vært brukt i elva. I den tida man fisket laks for laksen sin skyld.  Fiskeforvalteren mener det er positivt at det holdes liv i de gamle fangstmetodene, og at det er fint at noen kan dem. Han har tillatt demonstrasjonen. Ellers er det ikke tillatt med garn som fiskeredskap i elva. - Fikk dere noe i garna i fjor?

- Nei, ikke i fjor merkelig nok. Året fikk vi fire lakser.

Laks i elva, men den vil ikke bite

- Er det laks å se elva nå?

- Jeg var og snakket med fiskerne som har fisket i helga. De ser mye fisk, men de har ikke fått den på land, forteller de. Det er et godt tegn. Nå regner det litt, så det er kanskje håp.  Man parkerer på gården Ersgard på sørsida av Stjørdalselva søndag. Derfra kan man følge en ny natursti som Norske lakseelver har laget fram til samlingsplassen ved elva.