– Jeg mistet nærmest pusten. Kunne ikke tro at det var sant. Drømmen var gått i oppfyllelse.

Emma Bones fra Vikhammer kommer aldri til å glemme den helt spesielle dagen på tampen av 2016. En mandagskveld like før jul. Tenåringsjenta lå på sofaen da telefonen ringte.

Hun dro kjensel på nummeret, men turte ikke helt å tro det. Ikke før mannestemmen i den andre enden fortalte at han hadde en god nyhet og fulgte opp med å meddele at rollen var hennes.

På tv hver søndag

Et drøyt år senere figurerer 18-åringen fra Vikhammer ukentlig på tv-skjermen sammen med profiler som John Carew, Ane Dahl Torp og Bjarte Hjelmeland.

Bones spiller rollen som Camilla i tv-serien «Heimebane» og pendlet mellom hjemmet i Malvik og de ulike innspillingsstedene i åtte måneder i 2017.

– Flyplasser har vært en stor del av livet mitt det siste halve året, sier Bones og ler.

Vet hva som kommer

Hun snakker med lokalavisa to dager etter seriepremieren på NRK. Den første episoden så hun sammen med venner i Trondheim. Bones har riktignok fått en sniktitt og er godt forberedt på hva som kommer de ni neste søndagene.

– Jeg har fått se hele serien allerede og det var rart. Samtidig er jeg veldig fornøyd med resultatet. Det er min første tv-serie og tilbakemeldingene har vært gode. Jeg prøver å ta det til meg, sier hun.

Karakteren Camilla er datteren til rollefiguren Helena. Sistnevnte spilles av Ane Dahl Torp og er Norges første kvinnelige fotballtrener for et herrelag på toppnivå. Etter 15 år som kvinnetrener tropper Helena opp på et intervju og krever jobben for det fiktive laget Varg.

Helena mener selv hun er kompetent for jobben. Problemet er bare at hun er kvinne og ikke trener mannlige fotballspillere.

Stanset av ukjent

Timingen etter metoo-debatten er perfekt og kritikken fra anmelderne har vært god. Første episode hadde 407.000 seere og mottakelsen fra publikum har vært bra. Det har også det unge skuespillertalentet fra Vikhammer fått erfare.

– Her om dagen ble jeg stanset av en ukjent mann på flyplassen. Han stoppet for å si at serien var bra. Det syntes jeg var veldig hyggelig av ham, sier 18-åringen.

Null tv-erfaring

De siste dagene har hun også opplevd å bli gjenkjent på gata.

– Jeg har fått noen blikk og henvendelser på sosiale medier, men det er bare gøy. Forhåpentligvis et tegn på at folk setter pris på det du gjør, sier Emma Bones.

Saken fortsetter under bildet.

Emma Bones spiller Camilla. I bakgrunnen kjæresten Steffen (Even Vesterhus) Foto: NRK

Malvikjenta går sisteåret på dramalinja ved Charlottenlund videregående skole i Trondheim og hadde ingen erfaring fra tv da hun søkte på rollen før sommerferien i 2016. Bones har imidlertid drevet med teater i en årrekke og gikk på den kommunale kulturskolen fra hun var 8 til hun var 12 år. Deretter ble hun en del av teaterlaget BUL i Trondheim.

– Noen tipset meg om at produksjonsselskapet søkte etter ei trønderjente fra 16–18 år. Jeg tenkte at det hørtes spennende ut og at rollen var midt i blinken, forteller Bones.

Ble tatt hånd om

Mandag 19. desember 2016 – etter tre opptaksprøver, den siste i tospann med Ane Dahl Torp – fikk Bones beskjeden om at rollen var hennes. Innspillinga foregikk i Ulsteinvik og Oslo i perioden mellom mars og oktober i fjor.

– I starten visste jeg ikke helt hvor jeg skulle gjøre av meg i selskap med alle disse kjente profilene. Men jeg kom raskt inn i det takket være flinke og greie kolleger på settet. Spesielt Ane, regissøren og noen andre ledere sørget for at jeg følte meg trygg ganske fort. Flere ganger ble det poengtert at jeg bare måtte si ifra dersom det var noe. Innspillinga var en utrolig fin opplevelse. Vi ble som en liten familie, spesielt under innspillinga i Ulsteinvik. Der bodde vi alle sammen på et hotell og spiste og møttes morgen og kveld, forteller Bones.

Starstruck

Hun vedgår at hun den første tiden ble litt satt ut av å tilbringe så mye tid sammen med stjernegalleriet.

– Den første innspillingsdagen skulle vi gjennomføre en såkalt table read av den første episoden. Jeg husker at jeg tenkte mitt da jeg kom inn i rommet og alle skuespillerne var samlet rundt et bord, sier Bones og smiler.

Carew: En hyggelig fyr

Etter åtte måneder på settet er situasjonen en ganske annen. Emma har fått et vennskapelig forhold til både John Carew og Ane Dahl Torp.

Saken fortsetter under bildet.

John Carew spiller også en av hovedrollene i serien. Her sammen med Bjarte Hjelmeland. Foto: NRK

– John har jeg blitt godt kjent med. Han er en utrolig hyggelig fyr og gir meg en klem hver gang vi møtes. Det er litt rart å tenke på. Ellers har jeg fått god kontakt med han som spiller Adrian og han som spiller Nils. Og ikke minst Ane. Hun sender meg noen meldinger innimellom og spør hvordan den går.

Nye dører

Bones håper prestasjonene i tv-serien bidrar til å åpne nye dører. Malvikjenta blir å finne på skjermen også i sesong to av «Heimebane» og drømmen er å etter hvert kunne leve av skuespilleryrket.

– Det er vanskelig, men forhåpentligvis åpner det seg noen muligheter, sier Emma Bones.