Denne uka var Frida Celine med da Ingar Jostein, fagkonsulent i NOF og leder av kattugleprosjektet i Trøndelag, sjekket noen av kattuglekassene som er satt opp på Skatval.

- Det er alltid spennende når vi kommer fram til uglekassa. Pappa var her tidligere i vår og merket hunnen som da lå og ruget på fire egg. Nå bør ungene være store nok til å kunne ringmerkes. Det er ikke alltid at det blir kattugleunger ut av alle eggene, kunne Frida Celine fortelle oss da Ingar Jostein klatret i stigen opp til kassa og tok ut kattuglemora og ungene.

Fire levende unger

Det viste seg å være fire spill levende unger, i forskjellig størrelse i kassa. Hos kattugla, som er Norges vanligste ugleart, starter ruginga allerede ved første lagte egg. Dermed er det stor forskjell på størrelsen på ungene i kullet. Frida Celine fikk i oppdrag å varme den minste av dem mens pappa Ingar Jostein satte en ring fast på de andre og veide vekta på dem.

- En kattugleunge er en varm liten unge. Den ser ut til å kose seg når jeg varmer den litt ekstra i hendene mine. Den lukker øynene og nesten sovner, sier Frida Celine.

De tre største kattugleungene fikk hver sin ring rundt den ene foten. Den minste som Frida Celine holdt i hendene, må vente enda ei uke før den får påsatt en ring. Den var enda litt i minste laget, fikk vi vite.

Kattugleekspert Ingar Jostein Øien holder et sikkert grep rundt føttene på den voksne kattugla slik at Ang Sherpa fra Nepal og Frida Celine Øien kan være nært den. Foto: Einar Hugnes

Fra Nepal

Med på merkinga av kattugleungene var også Ang Sherpa fra Nepal. Han kom hit til landet dagen før og skal arbeide i hagen hjemme hos undertegnede denne sommeren. Kattuglekassa som Frida Celine og Ingar Jostein kontrollerte henger nemlig bare noen titalls meter unna der vi bor ute på Skatvalslandet.

Dermed ble det en unik naturopplevelse for Ang Sherpa allerede ved starten på sitt sommeropphold i Norge.

- Dette har jeg aldri vært med på. Vi har ugler i Nepal også, flere ulike arter, men ingen som er akkurat som ei kattugle. Om to uker hopper de ut av kassa, og det lenge før de kan fly selv, fikk jeg vite av eksperten, sier Ang Sherpa.

Den minste kattugleungen fikk god varme fra hendene til Frida Celine Øien. Foto: Einar Hugnes

150 kattuglekasser

Kattugleprosjektet som Ingar Jostein Øien leder, har hele 150 kasser i flere kommuner fra Stjørdal og nordover. Prosjektet har foregått over mange år. Årets sesong beskrives som middels, med hekking i mellom 30 og 40 av alle kassene.

- Fire levende unger i denne kassa på Skatval, er litt uvanlig i år. Ikke mange av de andre kassene kan vise til et så godt hekkeresultat. Samtidig er hunnen i dette paret bare ett år gammel. Det er også litt unikt, forteller ugleekspert Ingar Jostein Øien.

Etter at tre av fire unger var ferdig ringmerket og veid, ble alle fire og kattuglemor selv lagt trygt tilbake i kassa oppe i den store grana. Der la ugla seg raskt og rolig til og varmet sine fire søte små.

Frida Celine og den voksne kattuglehunnen. Kattugle er en vakker fugl og som gjerne hekker i kasser ikke langt unna folk, vet Frida Celine. Foto: Einar Hugnes