Kjell Inge Brovoll er daglig leder for Blues in Hell. Jon Uthus er leder av styret for bluesfestivalen.

Tiende år

De to ildsjelene dro i gang bluesfestivalen igjen etter konkursen i Hell Blues i 2007. Den gjenoppståtte Blues in Hell har vært en suksess. I år blir tiende gangen den nye festivalen skal arrangeres.

I 2008 pantsatte Jon Uthus og Kjell Inge Brovoll hus og hjem for å dra i gang festivalen. Det er en situasjon de nødig vil ha igjen.

– Etter den første festivalen lovte daværende ordfører Johan Arnt Elverum oss at vi skulle slippe å sette hus og hjem i pant for å få til bluesfestivalen. I alle år etterpå har Stjørdal kommune garantert for kassakreditten, sier Kjell Inge Brovoll.

Men etter at flertallet i kommunestyret torsdag kveld reduserte bluesgarantien, kan de to bluesildsjelene bli nødt til å stille med privat garanti likevel.

Hus og hjem

– At vi eller andre blir med og stiller privat garanti for kassakreditten vi er helt nødt til å ta opp, er et av alternativene vi nå må vurdere, sier Kjell Inge Brovoll.

Han medgir at andre alternativ vil være å redusere noen av arrangementene for å spare kostnader.

Brovoll legger ikke skjul på at situasjonen blir veldig krevende for Blues in Hell etter at flertallet i kommunestyret torsdag kveld.

Stjørdalspolitikerne har garantert for kassakreditten til bluesfestivalen i ni år. De siste årene har de hatt som målsetting at kommunen skal redusere garantiansvaret gradvis og heller trappe opp den direkte økonomiske støtten til Blues in Hell.

Får støtte

I år gir Stjørdal kommune 300.000 kroner i støtte til bluesfestivalen pluss et ekstraordinært tilskudd på 150.000 kroner til Blues Challenge som ble arrangert i mars.

Rådmannen foreslo samtidig at garantien for kassakreditten blir trappet ned til 200.000 kroner.

Blues in Hell søkte likevel om full garanti for en kassakreditt på 400.000 kroner til årets festival. Årsaken er blant annet den krevende økonomiske situasjonen som oppsto da Blues in Hell ble tildelt Blues Challenge-arrangementet på Hell i mars i år. Arrangementet ble en stor belastning på pengestrømmen til festivalen.

Saken fortsetter under bildet.

Stjørdalspolitikerne og ordfører Ivar Vigdenes reduserer bluesgarantien. Bluesgeneralene Jon Uthus og Kjell Inge Brovoll må nå vurdere om de igjen skal pantsette hus og hjem for å få gjennomført høstens festival. Foto: Jan Erik Sundøy

Inntekter i etterkant

Billettinntektene kommer nemlig i etterkant. Det samme gjør den offentlige støtten fra fylke og kulturråd. Denne støtten blir ikke utbetalt før det foreligger revidert regnskap.

Samtidig krever leverandørene til festivalen betalt når varer og tjenester leveres. Bluesfestivalen må altså betale først, mens inntektene kommer senere. Derfor må festivalen ta opp en kassakreditt – som er et midlertidig banklån, inntil inntektene kommer.

– Vi har hatt kassakreditt i alle år, påpeker Kjell Inge Brovoll.

Aldri måttet betale ut

Ikke en eneste gang har stjørdalspolitikerne måttet innfri noe av garantiene de har stilt.

Da garantisøknaden ble behandlet i komité kultur, næring og miljø, foreslo Frp's Bjørn Ole Håve full dekning for 400.000 kroner. Forslaget ble støttet av Arbeiderpartiet og fikk flertall.

I formannskapet foreslo Frp's Nelly Lian at garantiansvaret skal reduseres til 250.000 kroner. Etter forslag fra Venstre landet flertallet i formannskapet på 300.000 kroner i bluesgaranti.

Det var imidlertid forslaget fra Fremskrittspartiet som til slutt fikk flertall i kommunestyret torsdag kveld. Det ble vedtatt med 23 mot 17 stemmer.

Får 450.000 kroner

Under diskusjonen pekte Høyres Rune Larsen på den tverrpolitiske målsettingen om at kommunens garantiansvar skal trappes ned. Larsen pekte også på at den direkte økonomiske støtten til bluesfestivalen samtidig trappes opp. I år får Blues in Hell til sammen 450.000 kroner fra Stjørdal kommune. I tillegg stiller kommunen med garanti for inntil 250.000 kroner i kassakreditt.

Ap's Torger Størseth poengterte i debatten at bluesfestivalen er et av de aller viktigste arrangementene i Stjørdal. Det er krevende for festivalen med to store arrangement i år. Derfor blir 2018 et unntaksår. Størseth gjorde også et poeng av at Stjørdal kommune aldri har måttet innfri noe av garantiansvaret overfor Blues in Hell.

– Mister dere motet nå?

– Jeg skal ikke si at vi mister motet. Men hele Blues in Hell er basert på veldig mye frivillig arbeid. Svært mange ildsjeler legger ned en betydelig innsats som arrangementsbyen Stjørdal tjener på. Når kommunen ikke stiller med garanti for hele kassakreditten som er helt nødvendig for å få arrangementet i havn, blir det tyngre å jobbe for alle frivillige, medgir Brovoll.