– Jeg skulle egentlig ikke spille før i kveld. Hadde det ikke vært for Tor Anders så hadde jeg stått der alene, sier Rudberg og smiler til sin nye kamerat.

Tor Anders Stokke spilte trommer under Stjørdalsbandet Fosseduren sin opptreden tidligere på dagen. Da en uanmeldt Rune Rudberg entret storscenen tydde Stokke til trekkspillet.

– Hvordan var det å opptre med Rune Rudberg?

– Det var artig! Stort øyeblikk, sier en opprømt Tor Anders.

På hodet bærer Tor Anders et skjerf som ligner på det Sven Nordin har på seg i TV-serien ”Mot i brøstet”.

– Sven Nordin er tøff. Han ser jeg opp til, fastslår den musikalske stjørdalingen.

Vellykket showkonsert

Festivalens showkonsert ble sparket i gang av Alice Kuyateh, med band fra Tiller videregående skole, som imponerte stort med selvskrevne låter som ”Pang” og ”Kjærlighet”.

Gruppa Staupshaugen serverte et mer rocka uttrykk, og brakte deler av publikum på dansegulvet med sine versjoner av ”Den du veit” og ”La det swinge”.

Siste band ut var Fosseduren fra Stjørdal med en selvsikker fremføring av ”Forelska i lærern og ”Mil etter mil”. To av bandets medlemmer anser festivalen som et svært positivt påfunn.

– Vi har det artig sammen her i dag, og det er viktig, sier Aleksander Skjerve Haarberg til kjæreste og bandkompis, Karoline Ånstad Arntsen, som nikker samtykkende.

Kjæresteparet Aleksander Skjerve Haarberg og Karoline Ånstad Arntsen rocket sammen under "Fosseduren" sin opptreden. Foto: Stine Aarvik

Hederspris til ”Kjæftsmella”

Årets hederspris gikk til Kirsten ”Kjæftsmella” Karlsen, som har fått kallenavnet som følge av yrket sitt som tannlege.

– Dette var artig, sier en tydelig rørt Karlsen i det hun blir overrekt både kunstverk og blomster av utdeler Jannicke Knutsen.

Frode Aune begrunner valget med at Karlsen er ei aktiv dame som i 15 år har lagt ned en stor innsats i City Stjørdal og Stjørdal Helsesportlag.

Karlsen forteller at hun feirer ved å ta turen videre til Savallen for aktivitetstur med helseportlaget.

"Kjæftsmella" fikk hedersprisen. F.v: Jannicke Knutsen, Kirsten "Kjæfstmella" Karlsen og Frode Aune. Foto: Stine Aarvik

Tørket tårene

Selv om dette er tiende året med Kultura, ble arrangør Frode Aune for første gang rørt til tårer av festivalen.

– Da jeg sto ved siden av racerbanen, og de måtte kjøre målfoto for å finne ut hvem som hadde vunnet runden, da måtte jeg tørke tårene.

For ti år siden startet ”verdens gladeste festival” som en enslig konsert på torget i Stjørdal. Nå består festivalen av parade, minikonsert, rullestol-rally og showkonsert – og den vokser år for år.

– Artigste dagen i året! Alle får vist seg i fram i det jeg liker å kalle en ”komprimert” festival. For vi har jo alle elementene, og her får alle vist seg frem.

Mange hjelpere

Aunes favorittdag ligger det mye arbeid bak. Mange timer lagt ned av frivillige til det gode formålet, mener arrangøren er en av grunnene til at Kultura har vokst seg såpass stor den dag i dag.

– Vi har fått veldig god hjelp av rallycrossens frivillige. Selv om de har et større arrangement på Lånke, så tar de rullestol-rallyen her på stort alvor.

Det tilsynelatende dårlige været har ikke satt sitt preg på arrangementet, i følge Aune.

– Vi har ikke merket noe til været når det kommer til oppmøte. Vi gleder oss alltid over de som kommer.