Stjørdalsjenta Kine Sandtrø går fra turné i USA, via sommerjobb med pølser og kjøtt på Grilstad til 12 nye konserter på Skansen i Sverige.

– Dette blir så klart høydepunktet på turneen min i Sverige. Jeg skal ha 12 konserter i nabolandet, og reiser allerede om ei uke, sier en tydelig glad og fornøyd operasanger som fortsatt er under utdanning.

– Vi forstår du bruker å ha med deg egen pianist på konsertene?

– Det stemmer, ja. Et unntak blir det på Skansen, for da skal jeg synge med Kungliga Filharmonikerna, sier hun smilende.

Det skjer lørdag 4. august.

Jobber på Grilstad

Det er på vår bestilling Kine stikker oppom Bladets redaksjon denne uka. Hun stråler om kapp med julisola, ikke et eneste tegn eller preg av en allerede lang arbeidsdag som var alt annet enn en dag på scenen.

– Jeg har sommerjobb på Grilstad fabrikker. Jobber i produksjonen, pølser og kjøtt. Det er bare for noen få uker, men jeg er student og må tjene noen penger, sier hun.

Allerede på hjemmebane i kulturskolen i Stjørdal ble det klart at Kine sitt instrument måtte bli stemmebåndene. Hun var elev ved Operaskolen i Stjørdal, og ved ved Ole Vigs linje musikk, dans og drama. Deretter ble det ett år ved Birka folkehøgskole i Sverige.

Så ble hun sangstudent for alvor i fire år, ved Barrat Due Musikkinstitutt, og er nå ferdig med det første av tre år ved Operahøgskolen i Stockholm. Når hun er ferdig står hun med to bachelorgrader, en i sang og den andre i opera.

Fikk stipend

– Nå, etter pølsearbeidet på Ranheim, er det skoleferie?

– Ja, men også full aktivitet. Før sommerjobben på Grilstad, var jeg på turné i USA. Der hadde jeg ni konserter, bare jeg og pianisten jeg hadde med. Nå blir det turné i flere uker i Sverige, konserter fra nord til sør, også her sammen med pianisten samt en tenor.

Sandtrø forklarer at hun fikk «Jenny Lind–stipendet», et stipend på 40.000 kroner, utdelt av «Folkets Hus og Parker» i Sverige, sammen med de to turneene i USA og Sverige. Hun forteller om en fantastisk flott opplevelse i USA, med 200 publikummere i salen i New Orleans.

Liker teater i sangen

– Når drar du da til Sverige?

– Det blir om ei uke. Klart jeg gleder meg. Jeg elsker å stå på scenen, og tenk at jeg skal stå på Skansen i Stockholm.

– Hva er det med opera da?

– Det er både teater og sang. Jeg liker at det er teater i sangen.

Hun trives i Stockholm hvor hun er «innboer».

– Det betyr at jeg leier et rom i hjemmet til ei eldre dame. Det er fint.

Sikter seg mot Tyskland

Om to år sikter hun seg inn mot Tyskland, fordi jobbmulighetene er større der.

– Her sitter du nå med Kimen som nærmeste nabo. Når får vi høre stemmen din der?

– Så fort som mulig. Jeg vil veldig gjerne. Veldig, veldig gjerne synge i Kimen. Jeg har nesten ikke sunget i Stjørdal etter at jeg flyttet herfra, og det var i 2011. Det vil si, jeg var med i koret på Steinvikholmen i 2014.