Hennes film er én av tre norske kandidater til Oscar.

– Jeg er ikke blitt vant til den røde løperen, og synes egentlig det er kleint. 99 prosent av hverdagen er arbeidsom og lite glamorøs. Men det handler om å ta litt vare på den siste prosenten. Da skåler vi i sjampanje, tar på oss pent tøy og suger litt på karamellen når vi har mulighet til det, sier lånkejenta Elisabeth Kvithyll til Bladet.

– Fantastisk

Hun opplever travle dager som filmprodusent. Mange skal ha tak i henne. Filmen Blindsone, som er 32-åringens første film der hun er utøvende og ansvarlig produsent for en langfilm, har gjort seg sterkt bemerket. Onsdag denne uka ble filmen tatt ut som én av tre kandidater til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

– Det er vanvittig flott. Det at den blir løftet opp på øverste hylle er en bekreftelse på kvaliteten. Helt fantastisk, understreker Kvithyll.

Blindsone ble utpekt blant 32 norske langfilmer. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres på Filmens hus i Oslo førstkommende tirsdag.

– Med tanke på det sterke filmåret vi har hatt i Norge, så er det veldig stort å bli plukket ut, forteller Kvithyll, som har mer å glede seg over. Filmen er også valgt ut til å være med på de anerkjente filmfestivalene i Toronto og San Sebastián.

– Dette er A-festivaler. Det kan føre til at det åpner seg flere muligheter etter hvert.

Elisabeth Kvithyll har jobbet som produsent i Nordisk Film i tre år. Hun er utdannet ved WA Screen Academy og Den Norske Filmskolen. På spørsmål om hun kort kan begrunne hvorfor hun ville bli filmprodusent, så ler hun.

Kjente skuespillere

– Det var egentlig et ganske stort og omfangsrikt spørsmål! Jeg er veldig glad i historier. Jeg er glad i folk, og spesielt de som prøver å uttrykke komplekse tanker og følelser rundt det å være et menneske. Å nå et publikum med det, er det beste jeg kan gjøre, sier Kvithyll.

Hennes foreldre har alltid sagt at hun er ei «jabbtrøsk». Og 32-åringen forteller at hun har en sterk formidlingstrang og en sterk rettferdighetssans. Det har kommet godt med i oppveksten med tre jevnaldrende søstre og en bror og søster som regnes som attpåklatter.

– Jeg ønsker å leve meg inn i noe, tro på det og styre det, sier Elisabeth Kvithyll, som er bosatt på Nesodden.

Saken fortsetter under bildet.

Elisabeth Kvithyll fra Lånke opplever suksess som produsent i den norske langfilmen Blindsone.

Hennes eksamensfilm, «Å vokte fjellet», vant både Amanda og Gullstolen. Den ble også nominert til Student Oscar for beste kortfilm i 2012. Lånkejenta mottok Palme d'or-nominasjon for kortfilmen «Ja vi elsker», som fikk hederlig omtale på Cannes-festivalen i 2014.

Den norske langfilmen Blindsone har høstet gode kritikker etter premieren 24. august. Dette er Tuva Novotnys spillefilmdebut, og kjente skuespillere som Pia Tjelta og Anders Baasmo Christiansen er med som skuespillere.

– Når man skal lage noe som er så samvittighetsfullt og virkelighetsnært, så er det viktig at det er presisjon i tematikken og i teknikken. Både Pia og Anders har bakgrunn og er stødig i både film- og teaterscener. Det er inspirerende å jobbe med noen som har en slik kvalitet, sier produsent Kvithyll.

I filmen følger vi en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien.

– Intenst og heftig

Flere spørsmål stilles og brukes til ettertanke. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd?

– Vi tar utgangspunkt i en norsk virkelighet og skildrer viktige samfunnsutfordringer ved å gå tett på en liten familie. Fortellingen har en ambisjon om å åpne for viktige samtaler. Vi har også innledet et samarbeid med fageksperter på selvmord og selvmordsforebygging, sier Kvithyll.

Filmen er spilt inn i én takning. Crewet hadde tre opptaksdager, og på tredje og siste forsøk den siste dagen ble innspillingen vellykket.

– Det er høyst uvanlig å gjøre det på denne måten. Alt er filmet i realtid. Det var både intenst og heftig, forteller Elisabeth Kvithyll.

I tiden framover skal hun nyte de gode tilbakemeldingene hun får, men så mye hvile blir det ikke. Programmet er fastsatt.

– Først blir det lansering av Blindsone både nasjonalt og internasjonalt og festivaldeltakelser. Så drar jeg til Trøndelag sammen med Hallvar Witzø for å lage en eksplosiv bygdekomedie. Innspillingen skjer på Titran, som ligger ved havgapet på Frøya.