Nå blir det julestemning uten like på museet

– Det kommer til å skje vanvittig mye.

Unni Raaen Nysæther ønsker velkommen til julepyntet prestegård og årets jul på museet.  Foto: Jan Erik Sundøy

Kultur

Famler du etter julestemning kommende helg? Stikk innom Stjørdal Museum og kanskje «prestfrua» som hver eneste jul har blitt ferdig med forberedelsene før klokkene i Værnes kirke har ringt jula inn.

Juleforberedelser

Bladet har tidligere ikke klart å avsløre hvem denne frua er, hun som hver jul har maktet å planlegge adventstida slik at det lukter grønnsåpe allerede ved ytterdøra, ribbe og surkål fra kjøkkenet og fattigmann og sirupssnipp fra finstua før klokkene kimer jula inn.

Men førstkommende søndag har hun åpnet alle dører i alle hus og bygninger ved Stjørdal museum Værnes, også alle hus i Hæsjgata. Det bekrefter Unni Raaen Nysæther.

– Det vil være fullt opp med juleforberedelser. Det vaskes og du kan møte gullsmeden, sydama, frisøren, kokken som steker medisterkaker og flatbrødbakere. Ute klyves det ved, og i noen hus er de litt ferdige, julepynten er på plass.

– Vi gleder oss til jul her på museet. Nå er det innspurten, sier husfrua.

Underholdning

– Det skjer vanvittig mye på museet på søndag. Vi har nisseteater, og det spilles tre ganger i løpet av dagen. To forestillinger på låven, og ei forestilling i Prestegårdshagen. Det er Trine Larsen Evenshaug fra Hommelvik og Ellen Solem fra Hegra som står bak juleteateret. Nissekorps har vi, her er det Hegra Hornmusikklag som har instrumentene, sier Raaen.

– Så er det også familieforestilling i Værnes kirke på søndag. Halsen Musikkforening spiller og de har med seg forteller og sanger, Siri Bones. Siri fremfører også en spesialskrevet fortelling som heter «Julegaven». Dette stykket er skrevet av Anita Andersen Strøm, og hun spiller også i Halsen Musikkforening, sier en forventningsfull Unni, som gleder seg til jul på museet på søndag.