Detektiver av Jørn Lier Horst er mest pop blant barna

Detektivserieboka Operasjon Vindkast topper utlånslista til bibliotekene i Malvik.

Fungerende biblioteksjef i Malvik, Lisabeth Lind forteller at barn låner bøker med en blanding av tekst og bilder som bøkene til Jørn Lier Horst.   Foto: Richard Bakken

Operasjon Vindkast av Jørn Lier Horst er boka som er lånt ut flest ganger i år. 

Kultur

Boka er en av barnekrimbøkene i Detektivbyråserien skrevet av Jørn Lier Holst og illustrert av Hans Jørgen Sandnes. Boka Operasjon Tordensky i samme serie er også blant de ti mest utlånte bøkene på de to bibliotekene i Malvik.

– Dette er lesebøker i Sommerles-alderen 6 til 12 år som leses på fritiden. Det er spennende bøker med en blanding mellom tekst og bilder. En veldig lett vei inn til lesing. Det har blitt mer og mer populært med tegneseriebøker. Unger og ungdom leser mindre tegneserier, og det blir gitt ut mer tegneseriebøker. Bøkene skrevet av Horst er i denne sjangeren og har fine fargerike illustrasjoner, sier Lisabeth Lind, fungerende biblioteksjef i Malvik.

– Toppboka er lånt ut 30 ganger på ett år. Er det bra?

–Ja, det er lov å låne bøkene i fire uker. Vi ser at unger gjerne låner flere bøker og leverer dem tilbake før de voksne, sier Lind.

Nedgang i utlån

Lind forteller at totalt utlån for alle medier i 2018 var 36.683. Det er bøker, e-bøker, lydbøker, tidsskrift og DVD.

Året før var utlånet på 43.750.

– Vi har nedgang i utlån, men økning på besøk og arrangement. Nedgangen kan skyldes noe av at Hommelvik bibliotek ikke åpent før i april, men en generell nedgang kan også speile tendensen vi ser fra alle bibliotek over hele landet. Bibliotekene har endret seg hurtig de siste årene for å henge med på samfunnsutviklingen. Det tradisjonelle biblioteket besto av boksamlinger og aviser, men nå møter bibliotekene større krav til fornyelse og læring. Det er et sted hvor man skal få adgang til global informasjon og samlinger av ulike typer medier. Det digitale bibliotek gir en grenseløs adgang til alle ressurser, og brukerne kan sitte hjemme og bestille og reservere bøker. Det gjør at vi må gjøre det fysiske biblioteket mer attraktivt for brukerne gjennom attraktive tilbud. Bibliotekene i Norge blir gradvis gjort om til attraktive møtesteder, og fine opplevelsesrom. Her syns vi at Hommelvik bibliotek er et prakteksempel på hvordan vi har lyktes med å skape et flott bibliotek hvor folk har lyst til å oppholde seg, sier Lind.

Mange arrangement

I 2018 har det vært 117 arrangement på de to bibliotekene.

– Dette er skole og barnehagebesøk, forfatterbesøk, barnas bibliotek, historiske foredrag, datahjelp og høytlesing. 2755 besøkte oss på arrangementene, sier Lind og legger til at Hommelvik bibliotek har hatt 266 personer i gjennomsnitt innenfor dørene.

I høst ble fire ungdommer engasjert for å drifte Møteplassen, språkkafé på hommelvik bibliotek som var tenkt å være et sted for ungdom og unge voksne som ville øve på å snakke norsk.

– Vi starter opp igjen 14. januar og nå vil det være åpent for alle aldersgrupper. Her er alle som vil snakke norsk og bli bedre kjent med norsk kultur hjertelig velkommen. Vi starter med en spillkveld for å markere at vi har slått oss sammen med Røde Kors, og serverer vaffel, saft og kaffe, sier biblioteksjef Lisabeth Lind.