– Vi er en gjeng som er tilknyttet Kmopra (Kammeroperakompani), men som gjør våre egne ting. Denne uka drar vi på en miniturné med George Gerswins ukjente opera «Blue Monday. Dette er første gang denne forestillingen presenteres her i landet, sier baryton Espen Alvim.

Fire forestillinger

Det er 95 år siden Gerswin skrev Blue Monday», som et første forsøk på å blande jazz og klassisk musikk. Operaen ble aldri populær, men de musikalske ideene ble gjenbrukt og videreutviklet i mer kjente verk som «Porgy and Bess» og «Rhapsody in Blue».

– Vi skal ha to forestillinger på Ni Muser i Trondheim på onsdag, dagen etter blir det en forestilling i Hommelvik ungdomshus før vi drar til Oppdal på fredag, sier Espen Alvim, som har med seg Simon-André Jacobsen (baryton), Endre Aaberg Dahl (tenor), Eldrid Gorset (sopran) og Brage Kristian Einum på piano.

Aktivt operapublikum

Det blir spennende for ensemblet å sette opp opera i ungdomshuset, midt i feriestille Hommelvik.

– Flere av oss har oppdrag som dirigenter og vi har et godt nettverk i Malvik og Stjørdal med mange operavenner. I denne delen av regionen er det et aktivt operapublikum som alltid finner tid og mulighet for å få med seg de forestillingene som settes opp. Men vi er selvsagt spente på hvor mange som kommer når vi inviterer til opera i fellesferien, sier Espen Alvim.

Sjalusiopera

«Blue Monday» er en enakter opera som ble komponert av den gangen 23 år gamle George Gerswin. Operaen er et italiensk sjalusidrama med amerikanske jazz og vaudeville. Handlingen er lagt til en kafé i Harlem.

I løpet av den vel en time lange konsert får publikum oppleve den hittil ukjente operaen, og de får også med en kavalkade av komponistens største hits fra jazzens og operaens verden.

Pianist og komponist

George Gerawin (26.09.1898 – 11.07.1937) ble født i Brooklyn i New York av jødiske russisk-amerikanske foreldre.

Interessen for musikk oppsto da familien skaffet seg et piano. George fikk pianoundervisning fra 10-årsalderen. Han oppnådde suksess, først med «Swanee», som ble fremført av Al Jolson i 1921. Noen år senere ble det første orkestrale verk, «Rhapsody in Blue», urfremført med Paul Whitmans orkester.

Noen av George Gerswins komposisjoner ble benyttet som filmmusikk. Andre ble tolket av kjente navn som Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Frank Sinatra, Judy Garland, Peter Gabriel, ray Conniff, Percy Faith og Barbra Streisand. (Wikipedia)