Programlederen sitter med den rykende ferske boka i hånda. Stjørdalingen gleder seg over at boka nå er i handelen.

«Påskelabyrinten» er en geografisk skattejakt som første gang ble sendt i 1987, og er et av Norges desidert mest populære radioprogram. Programmet går på NRK P1 og NRK P1+ i påska, og Viggo Valle har vært programleder helt siden starten.

Påskelabyrinten er et av Norges desidert mest populære radioprogram.

Lager nye oppgaver

Og Viggo Valle er i allerede i full gang å forberede nye oppgaver til årets påskelabyrint. Han pleier å ha seks uker permisjon fra den ordinære programlederjobben i NRK for å forberede årets serie med påskelabyrinter.

–Egentlig har jeg ferie akkurat nå, men er likevel i full gang med å lage oppgaver, smiler han.

Dagene bruker programlederen på biblioteket i kulturhuset Kimen i Stjørdal.

–Her er det masse bøker å slå opp i, fri tilgang til internett og masse godt å spise i kiosken. Jeg har det som plommen i egget på Kimen, sier Viggo Valle.

Påskelabyrinten i bokform kommer ut på Kagge Forlag. Her er det sju labyrinter, alle inneholdende 50 spørsmål hver, hvor du til slutt kommer frem til sju endelige destinasjoner.

Sju skattesteder

–Dersom du merker av de sju skattestedene på kartet inni boka og trekker en linje mellom dem, vil det komme frem en figur som er den endelige løsningen på hele skattejakten, forteller Viggo Valle.

Men leserne kan selvfølgelig også løsrive deg fra dette og stille seg selv eller andre spørsmål enkeltvis og sjekke svarene bakerst i boka uavhengig av labyrint, hvis man ikke har tid til å ta hele rundreisen. Boka inneholder 350 spørsmål og svar.

Ikke bare må du kunne din geografi, du må også ha kunnskaper innen litteratur, historie, popkultur, politikk, musikk, teater, språk, flora og fauna – altså: stort sett det meste. Denne boka kan leserne ha glede av hele året.

Bor i Stjørdal

Viggo Valle (61) er opprinnelig fra Lofoten. Han har jobbet i NRK siden 1979. Han er mest kjent som programleder for Påskelabyrinten som han har ledet siden oppstarten i 1987. Valle har også vært programleder for TV-programmene Billetten og OL-quiz, har jobbet som webredaktør for blant annet Newton og Schrödingers katt. Han jobber i NRK Radio, der han blant annet har vært programleder for Stjerneklart i NRK P1 og programvert for Frokostradioen i den digitale radiokanalen NRK P1+.

Viggo Valle har bodd 23 år i Hommelvik og gjorde stjørdaling av seg i 2007. Han holder hus i Husbyhagen sammen med samboer Lillian.