Det er en garva revykar, Åke Brandslet. Han debuterte i Hommelvikrevyen i 1973, og mimrer tilbake til revynummer om Rampa, om rundkjøringa, Pol på Hæsjn og flere viser forfattet av Harry Nilsen. Han har vært med i Hommelvikrevyen i «alle år», bortsett fra årene han spilte i Nonstadlaget. Brandslet er i revymiljøet kjent for sine finurlige tolkninger av revyviser med snært. Men det har aldri vært aktuelt å reise ut av Hommelvik med revynummer.

- Nei, jeg har aldri vært på Høylandet og revyfestival nei. Vi gammelkara var enig om at vi skulle spille bare i Hommelvik. Kanskje har vi opptrådt på Vikhammer en gang. Og så i Mostadmark da, humrer Brandslet.

Skibagen pakket

Men nå blir det andre boller. De andre deltagerne i Hommelvikrevyen tok nemlig NM-påmeldinga for Brandslet, og revyvisa Matteus 20:16 ble tatt ut til NM i revy.

- Hadde de spurt meg på forhånd hadde jeg svart nei. Denne gangen også, smiler Brandslet lurt.

Nå er overtalelse ferdig. Kostymet – anorakken, Selbustrømper og gullmedaljen er pakket i bagen og campingvogna er startklar.

Det er revyvenner og naboer som har mobilisert, og Brandslet med samboer Kolbjørg Stav reiser til Høylandet på torsdag. Med i bagasjen er et skipar fra gamledager.

Doping og astmamedisin

Matteus 20:16 er skrevet av Torstein Fosmo til melodien «Pumpa, pumpa» av Hasse og Tage.

- Her har tekstforfatter Fosmo gått litt dypt og tatt bibelsitatet fra Matteus ut i skiløperen som alltid kom sist. Han er innom både doping og astmamedisin og til slutt så blir jammen ta skiløperen gullmedaljevinner, akkurat som i bibelsitatet Matteus 20:16 «Således skal de siste bli de første, og de første de siste; for mange er kalt, men få utvalgt»

Brandslet har teksten innøvd og klar. Teksten sitter. Det er en rutinert revyartist. Den pensjonerte revisoren brukte å øve revytekster på bussen til og fra arbeid i Trondheim.

- Nå hender det seg nynner på sangen når vi går tur eller noe.

Supergutta Tomas Woldseth (t.h.) og Pål Thyholt i Lånkerevyen er ikke debutanter på Høylandet. De møter i Semifinalen på Høylandet med nummeret om Auds strikkebutikk. Foto: Einar Hugnes

Tror ikke han vinner

- Hvorfor tror du de andre i Hommelvikrevyen meldte deg på NM uten at du viste noe?

- Denne visa er jo skrevet for et revyfestivalpublikum. Teksten er ikke superlokal. Det må være derfor.

- Så du tror ikke de mente at nummeret hadde vinnerpotensial?

- Å nei. Det tror jeg ikke, svarer han beskjedent.

Torsdag ettermiddag braker det løs på Høylandet og NM i revy. I tillegg til Hommelvikrevyen er det Kvitter fra Knotten fra Malvik og Lånkerevyen og Skatvalsrevyen fra Stjørdal som representerer regionen i semifinalene. Finalen er på lørdag, og både Malvik og Stjørdal har revynummer med i ungdomsforestillingen også. Bladet har trua og spår at vi kan skrive om ferske norgesmestre i regionen etter lørdag kveld.