Det er ikke hver dag det serveres treretters fra skolekjøkkenet. Men de siste ukene har det vært en runde med oppdisking uten like ved alle ungdomskolene i hele Værnesregionen, når elever fra Ole Vig har laget festmiddag sammen med niendeklasseelever.

Denne desserten var finalen på festmåltidet.

Alle skolene

Fredag var det Stokkan ungdomsskole sin tur til å få besøk av Lærlingekompaniet og gjengen fra restaurant og matfag på Ole Vig. Meråker har hatt besøk, Hegra sto for tur, Selbu, Frosta og flere.

Stuntet har som målsetting å vise fram matfaget og at det kan være en spennende og interessant retning å utdanne seg i. Ikke bare med å fortelle, men å la elever prøve seg.

Kokk Maria Tuff som driver eget kjøkken og restaurant i Stjørdal og Anita Berg fra Scandic Hotel på Hell var med på middagen, sammen med og Jon Uthus, daglig leder for Stjørdal Næringsforum, avdelingsleder Ole Morten Hammer fra Ole Vig, Stokkans rektor Torbjørn Morseth Størset og flere.

Mangel på lærlinger

- Hvert år mangler matbransjen her i regionen nesten femti lærlinger. Derfor er vi med og støtter opp ungdomsskolene i dette prosjektet med utstyr, kunne Tor Martin Granheim fra Lærlingekompaniet som er et opplæringskontor drevet av medlemsbedriftene.

Granheim kom på Stokkan med en tilhenger med ingredienser og utstyr for å lage festmiddagen.

Granheim hadde ingen betenkeligheter med å anbefale ungdom å tenke i retning av matbransjen.

-  Når en ser noen år fram i tid er det en fin mulighet til å komme seg ut i en hundre prosents jobb, sa han.

- Hvorfor er ikke rekrutteringen større?

- Det kan være mange årsaker til det. Små ungdomskull de senere årene blant annet, og litt få som søker.

F.v. Kokk Maria Tuff, Anita Berg fra Scandic og Jon Uthus fra næringsforumet var enige om at dette måtte være et bra tiltak for rekruttering til matfagene.

Prestasjonspress på TV

- Blir ikke ungdom inspirert av alle matprogrammene som går på TV nå for tida?

- Nei, jeg tror nesten det blir litt for mye av det gode.  Det at det er så stort fokus på prestasjoner. Tror ikke de programmene er noe sjakktrekk for rekruttering.

Mange yrker

- Er det stort arbeidspress i bransjen?

- Nei, det er stort sett normale arbeidsdager i bransjen i dag, og en må huske det er mange ulike jobber å velge mellom. Vi har baker, konditor,  kjøttskjærer, slakter, industriell matproduksjon, sjømatproduksjon og annet.

Det ble servert mye forskjellig, og alle elevene på Stokkan fikk oppgaver å løse. Til bords var elever, lærere, rektor og gjester. Alle var imponerte over smakene.

Blant gjestne på middagen var også to tyske utvekslingselever som besøker Ole Vig videregående i tre uker, i tillegg til at de jobber på Scandic eller "Hell's kitcen" som de kalte det. Tom Heckel og Jacqueline Pfendt skrøt av middagen og skolene i Stjørdal.

Ole Morten Hammer fra Ole Vig sammen med utvekslingselevene Jacqueline Pfendt og Tom Henkel.

Imponerte utvekslingselever

- Amazing - fantastisk! Utrolig hva elevene har klart å lage til.

En annen kommentar gikk på størrelsen på Ole Vig videregående skole.

- Skolen er nesten som en by i seg selv, sa Tom Heckel.

Først ble servert en forrett med blant annet potetvaffel med skinke, minipita med ørret og røkt laks. Til hovedrett - helstekt carre av svin, ovnsbakte rotgrønnsaker og spinatpure blant annet. Desserten toppet det hele med karamellpanna cotta, vaniljeis, flambert ananas, brente nøtter, italiensk marengs, appelsingele, hippenkjeks og lapper.

Ananasen var flambert av Rakel Hofstad mens Karina Johnsen fra Ole Vig og Anita Berg fra Scandic fulgte med. Karina Johnsen fra Ole Vig fikk selv flammen til å stå nesten i taket.

- Det smakte godt! Jeg likte spesielt godt ananasdesserten, sa Martin Andrews, elev på det ene bordet.

- Utrolig artig at elevener får til det de gjør. Fin erfaring for våre elever også dette, sa faglærer Einar Martin Kålen.