Kåre Jonny Friheim satt ringside da bandet Aunt Mary spilte i Stjørdal samfunnshus i 1971.

Til høsten kommer rockelegendene til Kimen.

– Dette blir stort. Det skal bli så artig å høre, jeg gleder meg som en unge, sier hegrasbyggen.

Classic Rock Night

Torsdag 19. oktober arrangerer Terje Craig og selskapet Craigtones Classic Rock Night i Kimen. På gjestelista står to av de største norske hardrockbandene fra 70-tallet, Høst og Aunt Mary. Sistnevnte har spilt i byen før og fylte samfunnshuset i sentrum da de gjestet Stjørdal i 1971. Foran første stolrad satt 15 år gamle Kåre Jonny Friheim fra Hegra.

– Det var smekkfull sal, og vi måtte sitte på gulvet. Selv om det var mange konserter i Stjørdal på den tida, var dette en happening av de sjeldne, minnes Friheim.

– Hardrocksjangeren ble ikke spilt på radio på 70-tallet. Jeg hadde akkurat fått meg kassettspiller og hørte mye på Aunt Mary. Det var spesielt én låt som traff meg noe så djevelsk, fortsetter han.

Deep Purple

Aunt Mary ble etablert på slutten av 60-tallet og var blant de ypperste innenfor sin sjanger i Norge på 70-tallet. Bandet ga ut tre album i perioden mellom 1970 og 1973 og turnerte med storheter som Deep Purple og Jethro Tull. I februar 2016 gjorde Aunt Mary et etterlengtet comeback med ny plate og mange konserter. Det har gledet blodfan og konsertarrangør Terje Craig.

– Jeg oppdaget dem ikke før på 80-tallet. Kom tilfeldigvis over et album på ei platesjappe i Trondheim og kjøpte den fordi coveret var så tøft, forteller Craig og ler.

Spiller selv

I Kimen får Aunt Mary med seg progrockerne i Høst og Craigs eget band, Adventure.

– Det er litt ærefrykt ute og går. Begge disse bandene er forbildene våre, men verdens hyggeligste folk. Vi har delt scene med Høst før, under en festival i fjor, forteller stjørdalingen.

I likhet med Aunt Mary hadde Høst sin storhetstid tidlig på 70-tallet. I fjor samlet bandet troppene og gjennomførte en minnerik konsert i Haugesund. Gjenforeninga ga mersmak. I vinter gjorde Høst tre solide konserter sammen med nettopp Aunt Mary. Til Kimen kommer bandet med originalbesetninga fra 1974. Craig betegner de to bandene som kremen av norsk hardrock og ser fram til det som kan bli en uforglemmelig helaften i kulturhuset. Å lokke storhetene til Stjørdal har gått overraskende greit, medgir han.

– Når vi først fikk et tidspunkt som passet dem, oss og Kimen, så gikk det veldig fint. Vi har fått en grei avtale. Den økonomiske risikoen er selvsagt til stede, men slik er det bestandig. Jeg har tatt større sjanser tidligere, sier Craig og ler.

Tøff høst

Classic Rock Night arrangeres i kulturhusets storsal med plass til over 500 mennesker. Craig synes det er vanskelig å spå oppslutninga, men er fornøyd om under halvparten kjøper billett.

– Det er ikke godt å si hvor mange som tar turen. Storsalen tar 500 personer, men jeg er godt fornøyd hvis det kommer 200. Det er en tøff høst for konsertarrangørene i distriktet. Kimen har mange store navn på programmet og det kryr av headlinere, sier Terje Craig.