Agnes Bjørseth (15) fra Skatval har en litt utradisjonell hobby. Hun spiller tuba nær sagt over alt og til alle døgnets timer.

Tuba er det største messinginstrumentet med den mørkeste tonen. Brukes i mange sammenhenger, blant annet i musikkorps og symfoniorkestere.

Vanligvis ser vi store sterke karer bak dette instrumentet, men Agnes så ikke på sin egen størrelse som noe problem og takket ja da hun ble spurt om å begynne å spille på instrumentet i Skatval skolemusikkorps.

Den mørke fine tonen og muligheten til lære seg å kjenne instrumentet enda bedre, gjorde at da 15-åringen skulle konfirmeres i år så var gaveønsket klart. Bidrag til å investere i et skikkelig kvalitets instrument.

Foreldrenes og gjestenes bidrag, pluss hennes egen sparekonto, ble tømt og dermed kunne Agnes investere i en Besson tuba til 75.000 kroner.

De mørke tonene

Agnes startet med et litt mindre instrument i skolekorpset før hun begynte med tubaen. I begynnelsen var det den mørke tonen dypt nede i toneleiet som fasinerte den unge damen.

Men ganske raskt utvidet hun registeret oppover og de lyse tonene var også verdt å utforske litt nærmere. Disse tonene er mer krevende å få fine, og dermed ble det timer på kulturskolen og privatundervisning med blant annet musikeren Geir Ulseth.

Den unge kvinnen lærte fort og nå er hun en ettertraktet tubaist som i tillegg til skolekorpset, spiller i Skatval hornmusikklag og i Halsen musikkforening. Og hun liker å traktere tubaen også i mer utradisjonelle sammenhenger.

– Jeg lærer å kjenne instrumentet bedre ved å ikke bare benytte tubaen i korpssammenheng. Spiller gjerne med andre musikere, og det fungerer svært godt. Det gjelder å prøve ut for så å kunne erfare om det fungerer og det viser seg at tubaen er svært anvendelig til det meste innen musikk, sier Agnes.

– Hva sier venninnene dine til deg når du bruker så mye tid på en tuba?

– He,he, de synes nok at jeg bruker mye tid på hobbyen min men det går greit. Vi får tid til hverandre vi venninnene også, der vi prater om alt mulig som opptar oss i hverdagen.

Forståelsesfull familie

– Å høre på en person som øver på et instrument kan kanskje være en utfordring i heimen?

– Nå er jeg så heldig at jeg har forståelsesfulle foreldre og småsøsken, men jeg pleier å øve vanskelige øvelser når huset er tomt. Maria, den eldste av småsøsknene mine, spilller obo og det hender vi øver i lag. Det synes jeg er moro. Hun har fått seg sitt eget instrument hun også og virker å være like interessert som meg.

– Du har kanskje musikalske foreldre å slekte på?

– Nei, det tror jeg ikke. Stefaren min spilte riktignok stortromme i Kvislabakken skolekorps for omlag 40 år siden, men om det har hatt noe å si for min musikalske interesse vet jeg ikke, sier en lattermild Agnes.

– Har du lyst til å satse på tubaen som levebrød i framtida?

– Ja, det har jeg, men er klar over at det er fryktelig mange om beinet og få profesjonelle stillinger for tubaister. Øystein Baadsvik i Trondheim har klart det og har vist at det går an, men jeg er ennå ung og må jobbe i mange år før jeg kan si noe sikkert om jeg klarer det.

– Hvor mye tid bruker du på tubaen nå?

– Medregnet korpsene, privattimer, kulturskola, egenøving og spilling i andre sammenhenger blir det nok fort mellom 15 og 20 timer i uka.

Konsert på hjemmebane

Det er sommer og ferietid for de fleste av oss nå, men Agnes skal fortsette å øve, for snart kommer nye oppgaver. Med Skatval hornmusikklag skal hun delta på midnattskonsert på Steinvikholm slott i slutten av august. Ingen ringere enn Mona Grudt, Rein Alexander og Are Hembre skal delta i lag med korpset og da må formen være på topp.

– Jeg liker å spille i slike sammenhenger hvor vi komper sangere. I korpssammenheng fungerer det svært godt synes jeg og gleder meg til denne konserten. Vi har nettopp gjenomført et høydeopphold på Vekterstua i Tydal der vi øvde til konserten fra morgen til kveld. Veldig moro. Fire andre ungdommer fra skolekorpset er også med i hornmusikklaget og vi har det artig i lag.

– Har du tid til andre interesser?

– Jeg leser mye når jeg ikke øver og det går på fantasy og sci-fi. Andre fritidsinteresser har jeg ikke tid til dyrke.

Agnes legger til at det blir ikke bare egenøving i ferien, for i begynnelsen av august skal hun på sommermusikkskole på Grong folkehøyskole. NMF Trøndelag arrangerer hvert år et kurs for ivrige musikanter.

– Da skal jeg spille tuba hver dag fra morgen til kveld og vel så det i en hel uke, sammen med hundrevis av korpsungdommer fra hele Trøndelag. Det gleder jeg meg veldig til, sier Agnes Bjørseth.