Det sier vokalist i folkejazz-bandet Ljom, Kjersti Kveli.

Da hun  henvendte seg til Malvik historielag med ønske om en utendørs konsert på Fjølstadtrøa museum ble forslaget først avvist.

– Vi sa nei, ler Marianne Zeiner Aarstrand, leder for Malvik historielag.

– Dette er jo ingen konsertarena, vi har for eksempel ikke toaletter eller parkering. Vi så jo for oss bare problemer, gliser Marianne. Etter litt betenkningstid bestemte hun seg for å invitere Kveli til et besøk på museumstunet, slik at hun kunne ta en nærmere titt.

Fjølstadtrøa museum skapte perfekte rammer da folkejazz-bandet Ljom gjestet tunet tirsdag kveld. Historielaget er overveldet over responsen. Foto: May Elisabeth Lund

I fyr og flamme

– Hun ble i fyr og flamme og mente at dette var jo perfekt. De hadde spilt på mindre fasiliteter enn dette og hun mente det var helt fantastisk, forteller Marianne. Responsen tirsdag ble overveldende for historielaget.

– Jeg hadde ikke i mine villeste fantasier trodd det skulle komme så mye folk. Jeg hadde kanskje sett for meg rundt 10-20 stykker. Helt beskjedent, for dette er jo noe vi aldri har gjort før, og aldri tenkt vi skulle gjøre heller, ler Marianne.

Rundt 140 tilhørere samlet seg på tunet for å høre folkejazzbandet tirsdag kveld. Folk storkoste seg i sommeværet.

Blir det gjentagelse?

– Det frister jo selvsagt, vi må se litt på det. Jeg er kjempefornøyd og tror jeg aldri har vært så glad noen gang, stadfester Marianne med et stort smil.

Perfekte rammer

Tunet på Fjølstadtrøa dannet perfekte rammer om konserten tirsdag kveld. Ljom har røtter i Snåsa og benytter lokale setermelodier, eller “seterkauk” som inspirasjon for nye komposisjoner, eller som bassist Anne Marte Eggen beskrev det tirsdag kveld; Vi graver i gamle arkiv og setter det sammen til noe eget.

Vakkert, og med en unik formidlingsevne, anført av Kjersti Kvelis inderlige og mangfoldige stemme med en enorm spennvidde, spilte bandet seg rett inn i hjertet hos publikum, noe stemningen på tunet vitnet om. Kveli er utdannet innenfor klassisk samtidsmusikk og bosatte seg i Hommelvik for to år siden.

Falt for Fjølstadtrøa

– Dette med å gjøre mye variasjon i lyder og stemmebruk, det er blitt en form for normal for meg. Man må øve inn hvert enkelt stykke som sitt eget univers, forklarer Kjersti.

– Da jeg flyttet hit kikket jeg litt rundt på hva jeg kunne være med på, noe jordnært, sier hun. Hun falt for Fjølstadtrøa.

– Plassen fortjener at det skjer noe her så det kommer folk hit. Da jeg hørte at de ikke hadde hatt noen konserter ble jeg faktisk litt overrasket for jeg kunne så lett se det for meg. Men jeg hadde ikke trodd det skulle bli trangt som plassen, ler hun.

Ljom består foruten Kjersti Kveli av Sivert Skavlan, Anne Marte Eggen, Nils Andersson og Peer W. Ohls.

Fjølstadtrøa museum skapte perfekte rammer da folkejazz-bandet Ljom gjestet tunet tirsdag kveld. Historielaget er overveldet over responsen. Foto: May Elisabeth Lund