I særdeles betagende omgivelser og med trønderske værguder i sjeldent godlune, kunne Opera Jernverket fredag invitere til premiere på den satiriske operaen «Forbudsrepublikken».

Styrer med jernhånd

Oppsetningen tar utgangspunkt i kjærlighetshistorien mellom fagre Dunhilde (Solvi Skogstad) og den livsglade Prins Mild (Ole Marius Ryan).Dunhildes pappa, forbudskansler Nicorette ( Simon-André Jacobsen), styrer folket med jernhånd, og bruker alle krefter på å stanse den gryende forelskelsen mellom datteren og hennes amorøse frier.

Den fargerike Prins Mild representerer nemlig det meste kansleren ønsker å undertrykke, for ikke å si forby: Med en lommelerke i den ene hånda og en sigar i den andre tar levemannen for seg av livets goder, til kanslerens store fortvilelse.

Idéen til operaen kom i 2006. Librettist; avdøde Håkon M.E. Sundaune var inspirert av irritasjon over røykeloven og skapte stykket sammen komponist Jon M. Skogstad. Forbudssamfunnet og moralismen er da også den overordnede tematikken i handlingen, humoristisk formidlet men med et klart budskap.

For Hr. Nicorette vil ikke bare røyking til livs. «Gi oss et samfunn fritt for skavanker», synger kansleren mens folket (koret) bøyer hodet i bakgrunnen. Forbudsrepublikken blir på den måten en musikalsk hyllest til det tolerante samfunnet som omfavner individets frihet og mangfoldet.

Står kanslerens hovmod for fall? Den fargesprakende tredje og siste akten bærer heldigvis bud om bedre tider.

Lettet operasjef

Leder for Opera Jernverket, Ingrid Nyhus kunne fredag endelig senke skuldrene etter uker med forberedelser og hinsides mye nerver.

– Jeg har hatt så mange forskjellige oppgaver, og man er jo livredd for å glemme noe. Men akkurat synginga og spillinga er jo ikke noe jeg kan gjøre noe med, så det har jeg sluppet taket på i kveld og det var godt. Og det gikk jo bra, smiler Ingrid.

Operasjefen mottok rosende ord og blomster på vegne av ensemblet fra Trondheim kommune, kulturenheten avdeling seniorkultur, etter forestillingen. Virksomhet for kultur i hjemkommunen glimret imidlertid med sitt fravær.

– Vi kunne ønsket oss mer støtte fra Malvik kommune utover de benkene vi fikk låne. Det hadde også vært hyggelig om noen fra kommunen hadde møtt til premieren, kommenterer operasjefen.

Høydepunkt

Fem solister bestående av Turid Røen Kroknes i tillegg til de overnevnte, kor samt et seks manns- og kvinne-sterkt orkester fremførte barokkmusikken under ledelse av Jon M. Skogstad.

Duetten mellom Dunhilde og hennes utkårede i 1. akt. gikk rett i øret. Kraftfullt var det også da Dunhildes mor, «Paula Mall» kom tilbake fra dødsriket for å bønnfalle datteren om å leve for kjærligheten.

Nevnes skal også de to unge og svært dyktige akrobatene Alvin Nilsen-Nygaard og August Rohde Aass. Regien har vært ved Eli Groven Sørensen.

De to siste forestillingene finner sted lørdag og søndag og det er i skrivende stund fremdeles noen billetter igjen.