Eldrerådet og rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne vil ha tilbake fotgjengerfeltet ved Torgkvartalet.

Det sier begge de kommunale utvalgene i en enstemmig uttalelse som ble vedtatt i fellesmøte mellom de to utvalgene denne uka.

Brukes likevel

Leif Ekren som leder rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne, satte saken på møtekartet og fikk med Jon-Anders Myrvang fra eldrerådet.

Begge har observert at det nedlagte fotgjengerfeltet ved Torgkvartalet i Stokmovegen likevel blir brukt som kryssing av veldig mange fotgjengere.

– Jeg har prøvd å følge med litt, sier Leif Ekren i rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Utvalgslederen tok oppstilling ved det nedlagte fotgjengerfeltet for å observere hvordan de gående forholdt seg. Ekren telte mange titalls passeringer i løpet av få minutter lørdag formiddag.

Går korteste vei

– Folk går korteste vei. Mange skjønner ikke at fotgjengerovergangen faktisk er nedlagt, sier Ekren.

Han konstaterer at selv om de hvite stripene er malt over, så er de fleste gående vant til å krysse gata her. Ekren legger ikke skjul på at trafikkbildet i sentrum av Stjørdal nå framstår som ganske kaotisk.

– Det tror jeg de fleste som bruker sentrum vil underskrive på, sier Ekren.

I hvert fall var det full enighet i både rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne og eldrerådet om at begge de kommunale utvalgene ber om at gangfeltet over Stokmovegen ved den midlertidige nedkjøringa til P-kjelleren ved Torgkvartalet bør gjenopprettes snarest.

Naturlig kryssingspunkt

I den enstemmige uttalelsen peker rådene på at dette er den naturlige kryssinga for folk som går til og fra Søndre gate og parkeringsplassen på den gamle Brannstasjonstomta mellom Johnsen Bakeri og posthuset.

Eldrerådet og rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne peker på at det nå er mer enn hundre meter mellom oppmerkede gangfelt i området.

– Da blir det til at folk krysser Stokmovegen der de finner det mest naturlig, sier Leif Ekren.

Helt naturlig

Folk som er på vei inn i eller ut av Torgkvartalet, bruker det naturlige stedet å krysse Stokmovegen. Det er området ved gangfeltet som er nedlagt.

Leif Ekren peker også på at farten på bilene i sentrum nå er veldig lav.

– Det er innført 30-sone i hele sentrum av Stjørdal. Bilene kjører sakte og det oppstår få farlige situasjoner i forhold til myke trafikanter, sier Ekren.

Han mener det derfor ikke vil føre til noen trafikkfare å gjenåpne det nedlagte gangfeltet. De to kommunale rådene er heler ikke fornøyd med løsningen med store kantsteiner som er satt ned ved den ny nedkjøringen til Torgkvartalet.

Rådene ber om at kantsteinene på hver side av nedkjøringsrampa blir tatt bort i en lengde på to-tre meter. For også her går folk av gammel vane. Nå tvinges fotgjengerne ut i veibanen fra busstoppen når de skal over til Torgkvartalet.