Skal bruke 25 millioner på gården

Hommelviking hedret av Kulturminnefondet.

Gårdeier Lars Sommervold takker Eli Heirung , underdirektør i Kulturminnefondet for støtten han har fått til rehabiliteringen av Grønberg Gård. Varaordfører Ole Herman Sveian gratulerte Sommervold for arbeidet han har gjort på gården.  Foto: Richard Bakken

Nyheter

Lars Sommervold får 800.000 kroner av Kulturminnefondet til bevaring av låven på ærverdige Grønberg gård -  som snart er ferdig restaurert.

Sommervold har brukt over 16 millioner kroner så langt på restaureringsarbeidet av gården. Når arbeider er ferdig regner han med at det har gått omtrent 25 millioner kroner.

Fredag fikk han besøk av Kulturminnefondet og mange av dem som har bidratt i arbeidet så langt. Her ble han også overrakt Kulturminnefondets plakett for godt bevaringsarbeid.

Takket fondet

Etter å ha fortalt historien om gården og arbeidet så langt, ville eier Lars Sommervold takket for støtten han hadde fått.

– Artig med denne markeringen og tilskuddet. De har nå gitt støtte to ganger. Det er ikke så mye i forhold til totalen, men det er mye verdi i forhold til kvalitet og kunnskapen de har tilført gården. Tror ikke at gården har blitt slik den er, hvis det ikke har vært for Kulturminnefondet og fylkeskommunen, samt Malvik kommune som har bistått i forskjellige ting, sier Lars Sommervold.

Han er ikke helt ferdig med prosektet.

– Planen er at gården skal stå ferdig i 2020 på 200 års dagen etter at familien fikk gården i eie. Og da er planen at 70 prosent av det som spises av familiene skal produseres på gården. Så vi har store ambisjoner, og nå bygger vi et drivhus. Og det er dem som sier at jeg kommer til å falle gjennom ei ferist, hvis jeg skal leve på det som produseres, sier Sommervold med et glimt i øye.

Har satset alt

Sommervik forteller at han har store planer for gården.

– Vi skal satse og har satset all formue. Jeg har solgt alt jeg har bygd opp gjennom i 30 -40 år. Blant annet har jeg avhendet alle aksjer og alle eiendommer som jeg har hatt. Alt er lagt alt inn i gården. I tillegg har jeg hatt hjelp av DNB, sier Sommervold.

Formidabel jobb

Trond Eide, antikvar i Sør-Trøndelag fylkeskommune er imponert over arbeidet som er gjort.

- Må vel ta på oss litt ansvar for at det gikk som det gikk. Hvis det skal utdeles noe ære, så er det andre som skal ha den. Den jobben som familien har gjort er formidabel. Det er veldig stas når det går an å få til noe slikt. Jeg har sett prosessen som Lars har vært igjennom og hvor rak han er i ryggen i dag som eier. Det er stas, sier Eide.

Eli Heirung, underdirektør i Kulturminnefondet er imponert over gården.

- Jeg er målløs når jeg ser hva som er gjort med denne gården. Jeg har forstått av det var bare så vidt gården berget. Hvilken energi og gjennomføringskraft og evne som er lagt for dagen er imponerende. Og jeg er glad for at vi kan bidra i et slikt prosjekt. Du får nå noe som ikke er så vanlig å gi ut. Vi er til for å støtte private eiere av kulturminner.

- I år fikk vi 1270 søknader, pluss strakstiltak. Vi delte ut 90 millioner. Når vi ser på totalbeløpet er bidraget ikke stor prosentvis dekning, men dette er det største beløpet i Sør-Trøndelag, hvis vi ser bort fra bidrag til Rosendal kino. Plaketten deles ut til prosjekter som har bemerket seg spesielt med tanke på bevaringsarbeid og framtidig nytteverdi av kulturminnet, og det er omkring 100 av Kulturminnefondets 4000 prosjekter som har mottatt denne utmerkelsen, sier Heirung.