Folk møtte mannsterke for å diskutere blant annet gang og sykkelveg, boligutvikling, skoler og kretsgrenser, Fylkesveg 705 og fiber under folkemøte i Elvran tirsdag. Det ble satt til 130 stoler, og alle snittene som støtteforeninga for Elvatun hadde smurt gikk med til arrangementet som varte utover kvelden.

Et bredt panel av politikere og folk fra administrasjonen i Stjørdal kommune stilte opp for å svare på spørsmål.

Boligbygginga bremses

I dag bremses boligutviklinga av at regulering av nye boligfelt stoppes av manglende gang og sykkelvei. Elvran Bygdeutviklin ønsker gang sykkelvei fra Setnan til Elverlia, mens politikerne har prioritert strekningen fra Elvran kapell til Elverlia.

Begrunnelsen fra politikerne er at den er rimligst og gir mest uttelling i antall av tomter.

Politikerne måtte redegjøre for sine prioriteringer. Alf Kaspersen fra Arbeiderpartiet mente at den biten som er planlagt er skuffende kort. Han ble arrestert av Ivar Vigdenes (Sp) som påminte om at Arbeiderpartiet ikke stemte for gang/sykkelveg i Elvran i det hele tatt. Vigdenes sa at kommunen prøver å være taktisk overfor fylkeskommunen som er bevilgende myndighet i slike saker. Og at mindre prosjekter kan ha større sjanse til å komme med på fylkesveiplanen enn større.

Bekymret for skolen

Folk i Elvran ønsker utvikling i bygda. De ønsker å snu en utvikling der folketallet stagnerer og elevtallet i skolen går ned. Man frykter for skolen på sikt.

– Skolen og barnehagen er grunnpilanene i lokalsamfunnet, påpekte Aud Søiv Viken på møtet. Hun er leder for Elvran bygdeutvikling.

Mens Lånke skole er sprengt, har Elvran skole plass til mange flere elever. Både innbyggere og politikere lurer på om en del av løsningen kan ligge i å flytte kretsgrensene.

Siw Klevan Engen var opptatt av trafikksikkerhet. Hun stilte spørsmål til politikerne på vegne av Setnan velforening som også ønsker gang-sykkelveg.

Vanskelig sak

Her var politikerne enige om at dette er en vanskelig sak. At det ikke er aktuelt å flytte unger mot deres vilje. Det er heller ikke særlig aktuelt å splitte søsken. Det er likevel et spørsmål om at barn som enda ikke er født kan få tildelt en annen skole.

–Det er vanskelig å gjøre noe med kretsgrenser, men det er ønskelig med en viss fleksibilitet, så vi får en mer optimal utnyttelse av de skolebygningene vi har og kommunens ressurser, mente Ole Hermod Sandvik (H).

Det kom fram på møtet at det er flere aktuelle boligfelt i Elvran. 55 tomter er nedfelt i arealplanen. Av disse er 35 tomter avhengig av gang og sykkelvei for å bli realisert.

Det ble diskutert at det er forbundet stor usikkerhet for grunneiere å gå i gang med utbygging. Det kommer på store grunnlagsinvesteringer i planleggingsfasen, uten at man kan vite sikkert når man får solgt tomter.

Anbefalte å gå sammen

Ole Hermod Sandvik anbefalte grunneiere i Elvran å diskutere samarbeid for flere felt og deling av kostnader og inntekter, da det kan være en tung prosess å få til noe enkeltvis og for kun et fåtall tomter.

Jon Elverum sitter med et felt som han arvet etter sin far, tidligere ordfører Johan Arnt Elverum – i Elverlia, med 25 tomter.

–Når jeg ser engasjementet, skjønner jeg at jeg må foreta meg noe. Jeg føler forpliktelse overfor bygda. Det er vanskelig å komme i gang før en vet noe sikkert, men om kommunen gjør sitt for at det skal være gjennomførbart, vil jeg se på saken, sa Elverum.

Det ble påpekt på møtet at i Elvran har man tradisjoner for å løfte ilag. Dugnadsånden og frivilligheten står sterkt. Som et lite bevis på det kunne man bare henlede oppmerksomheten mot damene som sto for kveldens servering. Støtteforeninga for Elvatun har vært aktiv i 25 år til høsten. De har samlet inn flere hundre tusen kroner til forsamlingshuset og muliggjort mangt et arrangement som folkemøtet tirsdag.

Mange av støtteforeningens trofaste bidragsytere sto for bevertning på folkemøte. F.v. Liv Jorid Suren, Anne Elverum, Grete Veiseth, Mary Jørgensen, Dagrun Ekker, Henny Klevberg, Bjørg Aasvang, Gunvor Rønning, Gudrun Mathisen og Nora Julseth.

Overveldende oppmøte

–Selvfølgelig må vi stille opp når det er noe sånt i bygda. Det var vanskelig å vite hvor mange det ville bli i kveld. Det var overveldende hvor mange som kom, men vi hadde heldigvis beregnet nok å servere, sa leder for støtteforeninga, Anne Elverum.

Kulturelt innslag for kvelden sto det lokale koret Queens of 705 for. De sang «Tenke sjæl» og «Fix you» av Coldplay.

–Det viktgste som kom fram på møtet var at politikerne sier at det vil ha 60/40 fordelig av boligbyging i sentrum og i grendene. At de vil gjøre det de kan for å bidra til boligutviling og bygdeutvikling. De var veldig positive og hadde vyer for framtida. Og de har innsett at Fylkesvei 705 er ei sentral ferdselsåre i nye Trøndelag. Vi har glad vi har fått politikenere til å se at Elvran er sentralt plassert i nye Trøndelag bar 12 minutter fra flyplassen, sier Aud Søvik Viken etter møtet.