Det er kommet mange innspill om nye mindre og større boligområder til revideringen av arealplanen i Malvik. Noen av de mindre boligprosjektene kan tillates på ulike vilkår.

Men forslagene om større boligutbygginger blir ikke anbefalt av ekstern faglig rådgiver som har vurdert de private byggeplanene. Argumentene for å vende tommelen ned er for de fleste innspillene er at det i planperioden er nok boligarealer i forhold til forventet befolkningsvekst, hensynet til jordbruk og at det ikke er ønskelig med spredd boligutbygging langt fra kollektivtilbudene.

Arelplanen regulerer hvordan de ulike områdene i Malvik skal disponeres, til boligformål, næring, landbruk og friluftsliv. Tettstedene Hommelvik og Vikhammer reguleres av egne sentrumsplaner, eller områdeplaner.

Ikke helt offentlig

De faglige vurderingene av de ulike innspillene ble tidligere i februar presentert muntlig i Utvalg for areal og samfunnsplanlegging (Aresam). Men verken politikerne eller media har fått tilgang til den skriftlige versjonen av rapporten. Det er, ifølge virksomhetsleder Frank Johansen fordi rapporten er uferdig, har flere feil og mangler og skal kvalitetssikres før den legges til grunn for rådmannens anbefaling til politisk behandling.

– Hvorfor informeres det muntlig i et åpent politisk møte dersom rapporten ikke er ferdig og ikke kan offentliggjøres?

– Vi valgte å informere utvalget og legge fram de foreløpige vurderingene av det som kommer som politisk sak i løpet av våren. Rapporten fra den eksterne rådgiveren er en del av saksgrunnlaget før vi konkluderer i innstillingen fra rådmannen, sier Frank Johansen i en kommentar.

Anbefales ikke

Blant forslagene fra grunneiere og utbyggere som ikke anbefales tatt inn i kommuneplanens arealdel er Meraker Brugs planer om en større utbygging i Høybyen i Hommelvik og Per Frosts planer om terrassebygg på familieeiendommen på Hundhammeren. Frost får også tommelen ned for planene om en økolandsby i Revdalen. Der heter det i vurderingen at prosjektet krever store investeringer i vei, vann og avløp og at prosjektet er bilbasert med for lang avstand til kollektivtilbud.

Varaordfører Ole Herman Sveian og eierne av Karlslyst gård får ikke anbefalt sine mindre boligplaner i Solbakken og på Lunden i Hommelvik. Det samme gjelder et mindre boligprosjekt ved Nygården, øst for småbåthavna.

På Midtsand anbefaler ikke konsulentrapporten boligutbygging på Intra-tomta, der grunneieren ønsker annen utnyttelse av eiendommen når næringsvirksomheten avsluttes. Forslag fra Stiftelsen Karen og Adolf Øiens Aldershjem om bygging av aldershjem, kapell, boliger og omregulering av deler av eiendommen Midtsand gård til næring anbefales heller ikke tatt inn i arealplanen.

Politisk behandling

Selv om de faglige anbefalingene om å si nei til de foreslåtte boligprosjektene blir det endelige resultatet, etter høringsrunden og politisk behandling, er ikke døra stengt for godt. Kommunestyret kan gjøre endringer gjennom den politiske behandlingen av saken. Det vil også være mulig for grunneiere og eiendomsutviklere å komme tilbake med egne reguleringsforslag og søke dispensasjon fra gjeldende arealplan.