Vigdenes har nå sendt brev til alle folkevalgte i Stjørdal. Han ber alle – både medlemmer og vararepresentanter stille på møtet i kommunestyret torsdag kveld.

Da vil Ragnhild T. Grønvold fra fylkesmannsembetet i Trøndelag komme for å gi stjørdalspolitikerne en leksjon om møteplikt og gyldig forfall.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes har flere ganger innskjerpet møteplikten i kommunestyret. Under enkelte møter har frafallslista vært lang.

–Jeg har ikke grunnlag for å si at det verken er noe bedre eller verre i Stjørdal enn i andre kommuner. Men det er viktig hele tiden å være oppmerksom på denne problemstillingen, sier Vigdenes.

Møteplikt

Han mener det er en rett for alle å kunne søke verv som folkevalgt. Men det er også en plikt å ta folkevalgt verv i Norge.

–Gyldig fravær krever derfor blant annet at man oppgir forfallsgrunn, sier Vigdenes.

Han medgir at det til syvende og sist blir en så skjønnsmessig basert vurdering at det er vanskelig å overprøve den enkeltes eget skjønn.

–Men gjennom å orientere om reglene som gjelder, så vil vi kunne stille den enkelte representant og partigruppene bedre i stand til å utøve dette skjønnet også på egne vegne, mener Vigdenes.

Også varemedlemmer

Det er bakgrunnen for at Vigdenes nå ønsker å gi både medlemmer og varamedlemmer til kommunestyret innføring i hvilke plikter og rettigheter folkevalgte har når det gjelder oppmøte.

Ordføreren presiserer at vararepresentanter vil være underlagt samme plikter og rettigheter som fast møtende når de kalles inn til møte. Kommuneloven pålegger alle plikt til å møte hvis de ikke har gyldig forfall. Loven sier at gyldig forfall kan være «sykdom eller andre hindringer gjør det umulig eller uforholdsmessig byrdefullt å møte».

Hovedregelen er alltid at den som er valgt som medlem av et kommunalt folkevalgt organ, har en plikt til å delta i møtene til disse organer.

–Dette bygger på prinsippet om at har man først tatt imot valg, har man plikt til å utføre vervet så lenge man sitter i det, sier Vigdenes.