Pilegrimsutvalget i Meråker legger planene om pilegrimsled gjennom kommunen på is.

– Vi mangler avtale med rundt 75 prosent av grunneierne. Da har det ingen hensikt å fortsette. Dermed står vi uten pilegrimsled gjennom Meråker, konstaterer sogneprest Arne Magnus Smørvik.

Pilegrimsutvalget har hatt som mål å etablere en godkjent pilegrimsled gjennom Meråker, fra Skurdalsporten i øst og fram til grensen mot Stjørdal i vest. Her skulle leden fra Meråker koble seg til St. Olavsleden, som går fra Sundsvall i Sverige, via Verdal og inn til Nidaros.

Rykk og napp

Smørvik medgir at arbeidet har gått i rykk og napp, selv om utvalget har eksistert lenge.

– I 2009 ble forslaget til led godkjent av fylkesutvalget i Nord-Trøndelag. Vi hadde en muntlig avtale med Meraker Brug, og optimismen var veldig stor. Men etter hvert skar det seg, sier Meråker-presten.

Info-møte

For ikke lenge siden ble de aktuelle grunneierne invitert til et informasjonsmøte om den planlagte pilegrimsleden gjennom Meråker.

Men bare et lite fåtall grunneiere møtte opp. Og Smørvik opplevde at de få som hadde møtt fram, i det store og hele var negative til prosjektet.

– Men de er i sin selvfølgelige rett til å avgjøre hva de vil tillate på sin eiendom, sier Smørvik. Han legger ikke skjul på at han er overrasket og forundret over responsen som prosjektet har møtt.

Kritisk

En av de aktuelle grunneierne, Bjørn Nagel Høgmo, er sterkt kritisk til prosessen. Han er for tiden bortreist, men i en e-post til Bladet skriver han blant annet dette:

«Et prosjekt som Pilegriumsutvalget har arbeidet med helt siden 2010, blir vi grunneiere orientert om pr. møteinnkalling og forslag til kontrakt først i januar 2018, [.....] hele 9 år etter at Meråkerleia ble godkjent av Nord-Trøndelag Fylkesråd», skriver han.

«Frekt»

Han syns det er merkelig, trist og «rett og slett frekt» at et kommunalt utvalg gjennomfører et så omfattende prosjekt uten å involvere andre grunneiere enn Meraker Brug.

Han mener at prosessen burde ha startet med et informasjonsmøte som samlet alle berørte grunneiere og andre interesserte, og dermed skape en arena for å kunne stille spørsmål og få svar.

«Pilegrimsutvalgets arbeid er ikke en prosess, men et grovt og unødvendig overtramp mot meg som grunneier», skriver han blant annet i e-posten til Bladet.