Mannen som er midt i femtiåra, møtte i tingretten forleden. Her tilsto han underslag fra firmaets kasse over flere år. Underslagene skjedde i perioden fra 2012 til 2014.

Mannen tok til sammen 248.000 kroner fra kassa. Han brukte pengene til private formål.

Falske kreditnota

Underslagene skjede på den måten at mannen laget falske kreditnotaer som han la i kassa for varer som kunder angivelig hadde returnert. Kreditnotaene ble slått inn på kassa og mannen tok ut tilsvarende beløp i kontanter. Underslagene startet i januar 2012 og pågikk til oktober 2014. Forholdet ble oppdaget og anmeldt til politiet like etterpå.

Under straffeutmålingen legger tingretten vekt på at det straffbare forholdet har skjedd over en lang periode på to og et halvt år og at underslagene til sammen dreier seg om et betydelig beløp.

Fengsel

Retten mener allmennpreventive hensyn gjør at det må reageres med ubetinget fengselsstraff. I utgangspunktet mener retten at forholdet kvalifiserer til fengsel i 120 dager.

Nå stjørdalsmannen slipper rimeligere, handler det om at han har tilstått. Men retten peker på at tilståelsen først kom i et politiavhør i februar i år. Tilståelsen har derfor bare hatt såkalt prosessøkonomisk betydning.

Lang liggetid

Likevel har saken blitt gammel. Den har hatt liggetid politiet på noe over ett år. I tillegg har det tatt tid å få rettssaken berammet.

Den lange saksbehandlingstida skal i utgangspunktet føre til reduksjon i straffens lengde, mener tingretten. Derfor konkluderte tingretten med at deler av straffen også må gjøres betinget. Mannen slipper å sone den betingede delen. Betingelsen er at han ikke begår nye lovbrudd i prøvetida på to år.

Må betale tilbake

Etter en samlet vurdering kom retten til at straffen skulle fastsettes til 90 dager i fengsel. Mannen slipper å sone 60 av disse dagene.

I tillegg ble mannen dømt til å betale tilbake til sammen 248.000 kroner til sin tidligere arbeidsgiver.