Klippet og klar: Ordfører Ivar Vigdenes klipper «snora» og erklærer landets første melkeautomat for åpnet. Foto: Ivar Værnesbranden

Tuva Lufall Aune og Selma Johansen Lingstad er ikke i tvil: Melka fra automaten smaker bedre enn melka som de kjøper i butikken.

Det samme syns Hanna Marie Storflor. Hun drikker bare slik melk – ikke butikkmelk. Det er nemlig kyrne på gården der hun bor, som lager melka i automaten.

Norges første

Det fins mange automater langs veiene der du kan få kjøpt poteter og grønnsaker. Men en automat der du kan få kjøpt melk – nei, det fins det ikke i hele Norge – ikke før nå. Fredag før påske ble nemlig den aller første melkeautomaten i Norge offisielt åpnet.

– Det fins ikke bedre melk enn den som du får rett fra kua. Det vet vi som har vokst opp på gård, sa ordfører Ivar Vigdenes før han kappet melkeslangen foran døra og erklærte Melkebua for offisielt åpnet.

Svensk idé

–  Tanken om å få til en melkeautomat ramlet ned i hodet på oss via Facebook en gang i 2016. Kona, Karoline, hadde fundert en god stund på hva hun kunne finne på for å ha en arbeidsplass hjemme på gården. Da vi så at det var etablert en slik automat i Skövde i Sverige, tente vi på ideen temmelig fort. Det ble studietur til Sverige, og det ble skrevet søknader om støtte, sa bonden på gården, Odd Magne Storflor, da han fortalte om prosessen som har gått forut for åpningen av automaten.

Utstillingsvindu

Karoline og Odd Magne Storflor har valgt å ha melkeautomaten hjemme på gården, ikke ved en mer trafikkert ferdselsåre som E 14. Det er et bevisst valg.

– Vi kunne sikkert ha tjent mer penger på å ha den ved E 14. Men vi ser på dette som et utstillingsvindu for landbruket. Inne i melkebua har vi et vindu der de besøkende kan se rett inn til kyrne. Vi vil ganske enkelt vise fram hvor ting kommer fra, sier ekteparet på gården Kilnes i Sona.

Helsekost

Melka i automaten er pasteurisert, det vil si at den er oppvarmet til en bestemt temperatur i noen sekunder, før den raskt blir nedkjølt igjen. Men homogenisert? Nei, fettet er ikke finfordelt i melka, slik tilfelle er med den du kjøper i butikken.

– Nei, lettmelk er dette ikke. Melka har et fettinnhold på mellom 4,2 og 4,7 prosent. Men når melka ikke er homogenisert, flyter fløten etter hvert opp og blir liggende som et lag helt øverst, sier Odd Magne Storflor.

50 liter daglig

–  Det er veldig artig å se at det fins ideer som det blir noe av. Dette er såpass nytt at det er attraktivt bare av den grunn, sier prosjektleder Vigdis Haldorsen, fra Proneo.

Hun har bistått med å utvikle ideen, markedsvurderinger og økonomi i prosjektet.

Karoline og Odd Magne Storflor har budsjettert med et salg på 20.000 tonn i året. Det betyr at de må selge 50 liter mellk hver eneste dag.

- Optimistisk, eller realistisk?

- Realistisk – så avgjort, fastslår Odd Magne Storflor.

–Jeg drikker bare slik melk, sier Hanna Marie Storflor. Foto: Ivar Værnesbranden