Stortingsrepresentant Marit Arnstad spurte for en uke siden i Stortingets spørretime om følgende:

Fra Nord-Trøndelag meldes det at ledelsen i NIBIO har besluttet at det ikke skal legges ut nye engforsøk på Kvithamar (Bioforsk Midt-Norge) på grunn av politisk press om snarest å tømme forsøksstasjonen og flytte virksomheten til Steinkjer. Dette til tross for at regjeringen tidligere har uttalt at det kan pågå førsøksaktivitet på Kvithamar ut 2020.

Hvordan vil statsråden sørge for at aktiviteten på Kvithamar kan fortsette ut 2020?

Bakgrunnen for bekymringen til Arnstad var at forskere på Kvithamar hadde fått støtte til prosjekter som de likevel ikke fikk gjennomføre på Kvithamar. Det til tross for at de selv mente at det ikke var mulig å flytte prosjektene til Steinkjer fordi de manglet nødvendige fasiliteter.

Ny enhet på plass innen 2018

Nå har landbruksministeren svart Arnstad.

- Den 5. juni 2015 offentliggjorde regjeringen sitt vedtak som gjelder sju av de regionale endringene til NIBIO. Om Kvithamar går det fram at endringene skal legges ned, og NIBIO vil få i oppdrag å bygge opp en ny enhet på Steinkjer sammen med andre tverrfaglige kunnskapsmiljø.

- Som en videreføring av denne prosessen var det i et brev til NIBIO 7. april 2016 lagt til grunn at en ny enhet skal være på plass på Steinkjer innen 31. desember 2018, samtidig som KVithamar blir lagt ned fra samme tidspunkt. I samme brev går det fram at NIBIO kan drifte særskilt viktige forsøksareal på Kvithamar i to år etter dette tidspunktet, men da med utgangspunkt i ny lokalisering. Bakgrunnen for denne fristen var at pågående prosjekt skulle kunne sluttføres som planlagt, skriver Dale.

Utrygghet

- Flytteprosesser bil allitd skape noe utrygghet i en overgangsperiode. Derfor har jeg gitt tydelige, men romslige rammer for ledelsen av virksomheten til å planlegge og gjennomføre flyttinga : NIBIO kan være lokalisert på Kvithamar i inntil tre og et halvr år etter regjeringens vedtak om nedlegging, og kan bruke særlig viktige forsøksareal i fem og et halvt år etter vedtaket. Dette mener jeg er frister som gjør det mulig for instituttet å planlegge og gjennomføre flyttinga på en god måte, og som tar hensyn til de ansastte.

I spørsmålet fra representanten Arnstad går det fram at det skal ha vært lagt politisk press på NIBIO om snarest å tømme forskningsstasjonen på Kvithamar.

Avviser andre signaler

Departemenetet har i styringsdialogen med NIBIO bedt om å bli orientert om framdrifta i den aktuelle prosessen fram mot gjennomføring innenfor de gitte fristene. Jeg vil avvise at det er gitt noen som helst andre signal enn det som framgår av brevet til virksomheten av 7. april 2016.

Vurderinger ut over det som framgår av de omtalte dokumentene er det fullt og helt opp til NIBIO selv å gjøre.