Enstemmige stjørdalspolitikere vil ikke ha heliumballonger i Stjørdal 17. mai. Men politikerne kan ikke uten viere forby ballongene som de mener representerer forurensing og sløsing med knappe heliumressurser.

Bladet har tidligere skrevet at Hommelvik juniorkorps kutter ut salget av heliumsballonger på 17. mai. Denne oppfordringen er videreført av 17. mai-komiteen i Hommelvik.

I Stjørdal har politikerne bestemt seg for å komme med en kraftig henstilling i denne omgang.

Ballongdans

Diskusjonen i kommunestyret torsdag kvel ble den rene ballongdansen.

Miljøpartiets Tommy Reinås tok opp saken i en interpellasjon til ordføreren.

Reinås og Miljøpartiet ville at stjørdalspolitikerne skulle vedta forbud mot heliumballonger.

Venstres Leif Eggen sa seg helt enig i intensjonen bak forslaget. Eggen tvilte likevel på om et kommunestyre har lovlig hjemmel til å legge ned et forbud.

– Jeg tror det beste vi kan gjøre, er å vedta en sterk henstilling til folk om ikke å selge og kjøpe heliumballonger i Stjørdal 17. mai, mener Eggen.

Enstemmig

Hans noe mindre bombastiske forslag ble til slutt enstemmig vedtatt av kommunestyret. Stjørdalspolitikerne henstiller til at det ikke selges heliumballonger i Stjørdal kommune i framtida.

Samtidig sender de saken over til rådmann Anne Kathrine Slungård og hennes stab. Ekspertene skal nå finne ut hvilke juridiske hjemler politikerne har til å forby salg og bruk av heliumballonger innenfor kommunegrensene.

– Det beste vil være om vi får et nasjonalt forbud mot ballongene, sier varaordfører Ole Hermod Sandvik (H).

Han ledet diskusjonen om heliumballongene i kommunestyret i Stjørdal torsdag kveld.

Forurenser

I sin interpellasjon pekte Miljøpartiets Tommy Reinås på at noen kommuner i Norge allerede har tatt forskjellige skritt for å begrense skadevirkningen salget av heliumballonger har på miljøet.

Trondheim kommune har blant annet pålagt at ballongen skal være festet til et lodd, mens for eksempel Skien og Porsgrunn har lagt ned forbud mot salg av heliumballonger.

For saken er at ballongene sprekker til slutt, og plasten blir liggende i naturen i veldig mange år.

Plastforurensingen er spesielt skremmende i havet.

Bare kommunal grunn

I kommunestyret slo varaordfører Ole Hermod Sandvik fast at Stjørdal kommune ikke har verken politivedtekter eller andre forskrifter som konkret regulere salg av heliumballonger.

– Vi kan sette vilkår for salg av heliumballonger på kommunal eiendom så lenge det foreligger saklige argumenter for det. Men siden kommunen bare kan regulere egen grunn, så vil et forbud om salg av heliumballonger antakelig få begrenset virking, tror Sandvik.

Sterk oppfordring

Venstres Leif Eggen ønsker også å fjerne heliumballongene. Han tviler likevel på om kommunalt forbud er den rette veien å gå.

– Vi lokalpolitikere har få lovhjemler til å kunne gripe inn, sier Eggen.

Han ønsker likevel å sende et sterkt signal både til selgere og kjøpere av heliumballonger.

– Vi ønsker ikke denne forurensingen i Stjørdal. Det kan vi være tydelige på, sier Eggen.

Hans forslag om at stjørdalspolitikerne går ut med en sterk henstilling, ble enstemmig vedtatt.