7. klasse ved Meråker skole gikk helt til topps – nesten. Marginen opp til vinneren var mindre enn et poeng. 0,77 poeng, for å være helt nøyaktig.

- Jeg er kjempeimponert! De fleste hadde 26, 27 og 28 poeng av 30 mulige. Det var utrolig lite som manglet, sier Gunvor Bakken, den ene av lærerne på 7. trinn ved Meråker skole.

Til finalen

Det handler om konkurransen Avis i skolen, et opplegg der elever på samme trinn leser de samme avisene.

Gjengen fra Meråker skole passerte det ene nåløyet etter det andre og tok seg helt til finalen i det tidligere Nord-Trøndelag. Der tapte de knepent for Leka skole, som hadde 28,31 poeng i snitt. Meråker-elevene endte til slutt med et snitt på 27,54.

- Vi har lest aviser helt siden november. Før finalen leste vi lokalaviser, forteller klassen etter at de hatt svelget den verste skuffelsen over å ikke gå helt til topps.

Den siste uken før finalen har det nemlig vært gjennom en intensiv periode der samtlige finalister har finlest de samme avisene, fire trønderske lokalaviser: Avisa Innherred, Namdalsavisa, Trønder-Avisa og Bladet.

- Det vanskeligste? Jeg bommet ihvertfall på spørsmål om russeaviser, forteller en av elevene.

Det handlet om å svare på hva som var spesielt med en av årets russeaviser. Svaret? At den er trykt på glanset papir.

Aktive lesere

Avis i skolen, eller Mediekompasset som det nye navnet lyder, har som formål å bidra til at barn og unge skal bli aktive brukere og bevisste lesere av aviser på papir og digitalt. Hensikten er blant annet å stimulere elevenes leseferdigheter, interesse for samfunnsspørsmål og medvirkning i demokratiske prosesser.

I Trøndelag har det i år vært med nesten 3.000 sjuendeklassinger på det samme opplegget der sjuendeklassen fra Meråker gikk nesten helt til topps.

- Elevene har vært utrolig engasjert, sier Steinar Husbyn, konsulent for Avis i skolen i Trøndelag.