I flere tiår har Roar Valstad samlet historier og kunnskap om landskapet i Stjørdal. Det resulterte etter hvert i prosjektet Kjentmann. Stier i fjern og nær ble ryddet og skiltet, og på det aller meste hadde Valstad 16.000 brukere på en sesong. Nå har Valstad tatt sitt livsprosjekt til et nytt nivå og blitt digitalisert.

– Verden går framover og det betyr at vi må gjøre tilbudet tilgjengelig der folk er. Og i dag er det på telefonen. Så vi lanserte tur-appen #Explore Stjørdal 2018 tidligere i vår. Og responsen har vært enorm. Bare på knappe to uker har godt over 800 lastet ned appen, og snart 700 registrert brukere. Det er over all forventning, sier Roar Valstad på tur opp den bratte stien til Skardshåmmårn på Skatval.

Dette er et av flere favoritt-turmål for historikeren, naturelskeren og den turglade stjørdalingen.

Alle turmålene som Roar Valstad bruker i bøker og appen er godt merket. Her fra utganspunktet på turen til Skardshåmmårn. Foto: Jon Håkon Slungård

Mer enn bare målet

Appen er konstruktert slik at du kan sjekke inn når du er framme på turmålet. Da får du et visst antall poeng for etter hvor krevende turen er. Men for Valstad er det ikke konkurransen og poengene som er drivkraften for denne appen og resten av kjempejobben han har lagt ned for å etablere turløyper og -stier rundt omi hele kommunen.

– Målet mitt er at folk skal oppleve hele naturen når de er på tur. Se og oppdage, og gjerne med historien som ligger bak. Hvordan ble landskapet akkurat slik, og hvorfor har de enkelte stedene fått det navnet de har. For meg er turen viktigere enn turmålet. Men om appen får flere folk ut, så har jeg oppnådd det jeg ville med den, fortsetter Valstad.

Kommer med ny bok

Valstad har mange jern i ilden, og jobber nå med ferdigstillelsen av en ny turbok. Den får navnet Turguide 1 og er en videredføring av Kjentmann-bøkene som er blitt gitt ut tidligere med stor suksess.

– Boka kommer i løpet av mai, men helsetilstanden min er slik at jeg må lytte til kroppen. Derfor kan jeg ikke love noen dato. Men boka er straks ferdig, og den inneholder 54 ulike turmål over hele Stjørdal. Disse turmålene blir også hovedturmålene i appen. I boka får du bilder og historien bak, slik at du kan lese deg opp før eller etter turen om terrenget du nettopp har besøkt, sier Valstad.

Valstad ble bitt av flått og smittet av borellia i 2010. Etter det har helsen skrantet, men uten at det har gått på bekostning av livsgleden og engasjementet. Ting tar bare litt lengre tid.

Roar Valstad er fornøyd med snart 1000 personer har lastet ned appen #ExploreStjørdal. Det gir han motivasjon til videre jobb. Foto: Jon Håkon Slungård

Slipper tur for tur

Fredag var det 22 ulike turer på appen, blant annet Skardshåmmårn på Skatval. Valstad forteller at antall turer vil bli utvidet etter hvert.

– Jeg ønsker å gi litt etter hvert. Her skal alle brukere av appen til stadighet få nye turer. Hadde jeg sluppet alle turene samtidig, er jeg redd det kunne blitt uoversiktelig.

Kjenner ikke Stjørdal

Etter mange år som turtilrettelegger og turarrangør sitter Valstad igjen med den oppfatning av at vi ikke kjenner vår egen kommune særlig godt. Nå håper han turglade stjørdalinger tar i bruk hele kommunen.

– Etter hvert som antall turer utvides i appen, er målet mitt at folk skal besøke nye steder. Stjørdal har et fantastisk landskap og natur, vi må bare blir klar over det. Det å kunne vandre i en gammel skog gir en helt spesiell opplevelse. Bare gå, la synsinntrykk og lyder skape de gode øyeblikk. For de ligger ofte nærmere enn du selv er klar over. Kanskje ligger de på veien du går til vanlig, men som du ikke oppfatter. Jeg oppfordrer folk til å være tilstede når de beveger seg i landskapet.

Ingen god turkamerat

Valstad er ute så ofte helsen tillater det. Men han betegner seg selv som en dårlig turkamerat.

– Jeg prøver å ta meg sammen når jeg går på tur med andre så fremt det ikke er i regi av Kjentmann. Selv om jeg prøver å nyte turen sammen med mine turvenner og familie, blir jeg veldig lett både kartograf, geolog og lokalhistoriker når jeg vandrer. Der skal jeg bli bedre, selv om jeg aldri vil gi slipp på fagene som har essensen i Kjentmanns-prosjektet, sier Valstad, før han fortsetter å foredra om gamle ferdselsveier, landsskapsformasjoner og stedsnavn.

Han er et vandrende leksikon for historien om Stjørdal. Det engasjementet må vi aldri ta fra mannen som denne sommeren sender tusenvis av stjørdalinger ut på tur på ukjent grunn.