– Det er en nærhet mellom hest og natur. Kontakten du oppnår med hesten gir mestringsfølse og det er veldig avspennende, forklarer Storsand mens hun gjør seg klar for å hente inn tre av de 11 islands-hestene som går på utebeite ved Eidum gårdsbakeri i Sorta.

Trengte en time-out

Islandshesten Draupnir kaster på den lyse luggen når vi nærmer oss. De andre hestene står pent i ro, men han har gjort det til en sport ikke å la seg ikke fange så lett. Men når Eli har utlistet ham og grimen er tredd over hodet følger han lydig med.

Vi binder hestene i en tjukk trestamme og starter striglingen for å få bort gjørme og skitt som har samlet seg i pelsen. Snart er sal og hodelag på og hestene tripper ivrige bortover veien.

– Jeg jobbet som mottaksleder ved asylmottaket for mindreårige i Meråker. Og det var en mentalt stressende jobb. Det var en god del støy i media knyttet til jobben og jeg ønsket en time-out. Jeg merker at dette er en jobb som er langt bedre for helsa, sier Storsand.

- I tillegg får jeg brukt bakgrunnen min fordi jeg fortsatt jobber mye med barn og unge, forklarer Storsand.

Islandshestene står på utebeite hele året.

Her og nå

– Når jeg er ute på hesteryggen tenker jeg ikke på noen ting. Det er et avbrekk fra hverdagen. Det er denne følelsen jeg ønsker å videreformidle til folk, nærheten mellom hest og naturen. Kontakten du får gir velvære, mestring og det er veldig avstressende. Ute på hesteryggen er det her og nå, sier Storsand.

Fra hesteryggen forklarer hun med ord og bevegelser hvordan vi får islandhesten over i gangarten tølt som er gangarten som skiller islandshesten fra andre hesteraser.

–Når hovene slår i bakken skal det rytmisk høres ut omtrent som du sier «black-and-deck-er, black-and-deck-er», forklarer hun.

Litt vårgjørme hefter ikke for den har dføre rasen.

Ute hele året

Hun har blitt kastet av og klatret opp igjen. Lært seg hesten å kjenne gjennom prøving og feiling. Og ridd avgårde på turer som har vart i flere uker.

– Jeg har hatt noen lange turer. Blant annet en treukerstur fra Verdal til Tynset. Da hadde jeg med kløvhest. Jeg drev ikke på med hest i barndommen, men begynte med dette i voksen alder. Fra jeg kjøpte den første hesten for 12 år siden har læringskurven vært bratt, sier hun.

Alle de 11 hestene går på utegang ved Eidum gårdsbakeri. De hardføre islendingene har solid pels og et godt lynne. De er middels høye og passer like godt til voksne som til barn. En gang i uka kommer skolebarn hit på hestetilvenningskurs. Storsand tilbyr både halvdags og heldags rideturer med lunsj fra Eidum gårdsbakeri - og hun har både barnehager, asylmottak og bedrifter som ønsker teambuliding på kundelisten.

Eli Storsand og Tonje Lundberg Næss havner ofte på steder med god utsikt når de tar hestene ut på tur. Foto: Linn K. Yttervik

Drømmesommer

Ferskest på listen over tilbud er det hun kaller «Drømmesommer».

– I uke 26 og 27 kan foreldre melde på barna til en uke med aktiviteter her på gården. Vi skal være i et miljø med dyr rundt oss og bruke de flotte uteområdene her. Det kommer geitekillinger innen den tid og vi legger opp til en fin tid med sosiale aktiviteter hvor de skal slippe å ha et stramt program fra time til time, sier Storsand.

Hun vil ikke ha fokus på «eventpregede» aktiviteter.

Deilig med en prust i bakken.

- Her blir det natur, bevegelse og dyr som er hovedinnholdet. Vi starter dagen med frokost på Eidum Gårdsbakeri. Så planlegger vi dagen sammen. Kanskje tar vi med oss kløvhesten og pakker lunchen i veskene for å rusle en tur i skogen. Kanskje drar vi på besøk til nabogården og koser med dyrene der, sier Storsand.

Pedagogen som har jobbet mange år i skoleverket har et hjerte som brenner for læring i naturen.

– Jeg ønsker at barna skal føle på den tryggheten og mestringsfølelsen som man oppnår sammen i natur og når man er sammen med hester. Barn har en annen adferd og en annen læring når det skjer i naturen. Dynamikken er annerledes, også i grupper, og alle finner noe som de mestrer. I tillegg opplever både barn og voksne glede knyttet til å være ute i naturen, sier Storsand.

Hestene venter tålmodig mens de får stell.

Ulike personligheter

Jeg har fått æren av å ri Draupnir. Hesten er født på Island og var nær å ende opp som pølse på grunn av en skade. Nå tølter han ivrig opp en av de mange flotte turveiene i Sorta.

– Det som er så spennende med hester er at når du blir kjent med de så oppdager du at de har veldig forskjellige personligheter. Draupnir liker veldig godt å være på tur, men forsøker alltid å stikke av når han skal bli hentet på beite, sier Storsand.

Før turen sjekkes hovene til hesten.

Tillitsfulle

Etter et par friske motbakker har vi utsikt over halve Stjørdal. Vi hopper av hestene som bøyer hodene ned for å smake på lyngen som om noen måneder vil bli forvandlet til et blåbærteppe. Hestene pruster fornøyd og står pent i ro selv om rytterne har sluppet tøylene.

– Vi har jobbet mye med de 11 hestene for å få dem turvennlige og tillitsfulle. Det er mye hardt arbeid som ligger bak, sier Storsand.

Etter noen bilder av utsikten og en strekk på beina hopper vi på ryggen igjen.

– Hesteryggen er en veldig fin måte å komme seg ut i naturen på, også for de som har skader eller en helse som gjør at de ikke kunnet komme seg på så lange fjellturer for egen maskin. Det med hest er egentlig veldig enkelt. Alle kan oppnå ferdighetene man trenger for å ri. Alle kan føle mestring, sier Storsand fornøyd før hun vender mulen hjemover.

Vårsola er kjærkommen og nå venter både firbeinte og tobeinte på at sommerbeite skal bli grønt og friskt.