Avinor moderniserer parkering på flyplassene med framtidens teknologi.

– Vi ønsker å gjøre reisen enklere for alle som skal ut å reise. Med automatisk skiltgjenkjenning blir det enda enklere å parkere hos oss. Det nye systemet gjør også at det ikke vil bli utstedt parkeringsbøter, siden alle biler blir automatisk registrert. Vi håper det vil være til glede for de som parkerer på våre lufthavner, sier lufthavndirektør Marit Helene Stigen ved Trondheim lufthavn Værnes.

Ingen forandring i parkeringsareal

Selv om det nå blir forandringer i parkeringsregimet, blir det ingen endringer i kjøremønster og hvor du skal parkere.

– Parkeringen skjer på samme plass som tidligere. Også når det gjelder levering og henting av reisende. Det skjer fortsatt i den delen av parkeringshuset som ligger nærmest flyterminalen. Arealet mellom parkeringshus og terminal blir fortsatt forbehold kollektivtransport og taxi, fortsetter Stigen.

Avgiftsfri parkering i 10 minutter

I parkeringshuset kan man stå avgiftsfritt i inntil 10 minutter. Dette for å slippe av eller hente reisende.

– Det er ikke meningen at man skal forlate bilen i dette området, ordningen er kun ment for avtalt henting eller levering av reisende. Dette for å sikre god trafikkflyt og forhindre kødannelse foran terminalen. Trenger man å stå lenger enn dette, må vanlig parkering benyttes, forklarer Stigen.

– Vi har forståelse for at det nye systemet er ukjent for mange, og har av den grunn jobbet særlig med å skilte så bra som mulig. Vi håper den nye ordningen blir godt mottatt, sier lufthavndirektør Marit Helene Stigen.

Betal med mobil

Det finnes mange måter å betale med den nye parkeringsløsningen som trer i kraft 1. juni. En av dem er mobiltelefon, og da unngår du kø ved automaten og kan ordne med betalingen når det passer. Du kan betale opptil 48 timer etter utkjøring på nettsidene til Sesam parkering.

– Ved å registrere profil kan du også aktivere automatisk trekk slik at betalingen går sømløst, men betaling kan også gjøres uten brukerprofil. Du kan også benytte betalingsautomaten på stedet. Dersom ingen av disse løsningene brukes så sendes faktura, og det påløper da et fakturagebyr, avslutter Stigen.

Forhåndsbestilling

Dersom du forhåndsbestiller parkering på Avinors hjemmesider oppnår du også sømløs parkering. Systemet benytter ditt bilskilt som "innkjøringsbillett" og gjenkjenner at du har bestilt og betalt for parkeringen din.

Man kan laste ned appen og registrere brukerprofil hos Sesam parkering allerede i dag, men endringen trer i kraft fra midnatt – natt til 1. juni.