Nå vil hun ha stjørdalsordfører Ivar Vigdenes med på å be rådmannen utarbeide forslag til hvordan Stjørdal kan bli den første plastfrie kommunen i landet.

I kommunestyret

Straume og Venstre tar saken opp i en interpellasjon til ordføreren i kommunestyret torsdag kveld.

– Det er helt fantastisk at tusener er med på å rydde plast langs strender og i naturen vår, sier Straume.

Hun mener det vitner om at miljøengasjementet og bekymringen for oppsamling av plast i naturen nå sprer seg hurtig blant folk. Ragna Straume og hennes partifeller i Venstre var selv ivrige deltakere i ryddingen langs strandsonen i Stjørdal for noen dager siden.

Bekymret

Straume legger ikke skjul på at hun er sterkt bekymret over all plasten hun finner i naturen i Stjørdal. På verdensbasis forurensingen enda verre. Bildet av hvalen med 30 plastposer i magen har opprørt en hel verden.

Venstre frykter plast på avveie er vår tids største miljøproblem, og utgjør en fare for alt liv.

– Å rydde er viktig. Men det løser egentlig ingen problemer. Vi må ganske enkelt redusere mengden av plast som havner i naturen vår, sier Ragna Straume.

Prøver å være bevisst

Selv prøver hun å være bevisst.

– En venninne har heklet handlenett til meg. Det går også an at vi reduserer den personlige bruken av plast, mener Straume.

Hun forsøker selv å bytte ut plast med mer miljøvennlig innpakning.

– Jeg vet det er vanskelig. Men vi må begynne et sted, sier Straume.

Kommunen viktig

Ragna Straume mener det er viktig at kommunen også engasjerer seg. En kommune kan gi veldig viktige signaler både til innbyggerne, men ikke minst til næringslivet.

– Plast er et av verdens mest geniale produkter. Men nå er plasten også blitt en global alvorlig trussel, mener Straume.

Hun mener det er viktig at vi begynner med oss selv.

Straume peker på at flere og flere land innfører forbud mot plastposer, og Afrika fører an i denne kampen. Rwanda var første land i verden som innførte ett forbud mot plastposer i 2008. Nå er det plastposeforbud i Italia, Frankrike Kamerun, Mali, Uganda, Etiopia , Tunis Tanzania Eritrea, Sør - Afrika og Kenya.

Kan bli bedre

– I Stjørdal er vi gode på kildesortering, men hvor mye bedre kan vi bli? spør Venstre og Ragna Straume.

De utfordrer med flere spørsmål: Klarer vi å kvitte oss med unødvendig plast? Kunne vi se på muligheten å samle egen og andres erfaringer og krefter for å se hvor plastfritt Stjørdal kan bli? Hvilken plast trenger vi? Hvordan skal vi håndtere den plasten vi bruker? Hvordan skal vi få leverandørene til å bruke bioplast eller redusere mengden og lagene av plast vi bruker? Ønsker vi å gå foran? Lage strukturer og ordninger, skape holdninger som endrer?

Politisk sak

Derfor vil Venstre nå ha rådmannen i Stjørdal med på å utrede hvordan vi kan gjøre jobben best mulig.

Straume håper kommunestyre støtter Stjørdal Venstre sitt initiativ. Hun vil be ordføreren sende oppfordringen til rådmannen slik at politikerne kan få et beslutningsgrunnlag for en politisk sak så fort som mulig.