Ekteparet Ingunn og Trond Tangen-Langseth fra Trondheim ønsker å realisere ønsket om å bo i et økologisk fellesskap.

Trond Tangen-Langseth forteller at han har vært interessert i økolandsby i mange tiår.

– Jeg har vært på besøk og bodd i 14 dager i Crystal Waters i Australia og i forbindelsen med studier har jeg vært flere steder i England. Min kone og jeg fikk for noen måneder siden nyss i at det var noen som planla etablering av en «økolandsby» i Malvik kommune. Vi har nå fått sporet opp initiativtaker Per Frost, og hatt et møte med ham, der han har redegjort for planene. Dette er noe vi ønsker å bidra til å realisere, forteller han.

Entusiaster

I forbindelse med arealplanen har han skrevet et brev til politikerne.

– Rådmannen argumenterer i saksframlegget med at det er tilstrekkelig boligkapasitet i forhold til prognosene for befolkningsutvikling, og foreslår kun fortetting i 4 eksisterende boligområder. Konseptet med «økolandsby» vil imidlertid appellere til et annet segment i befolkningen enn de som ønsker å bo i et vanlig boligfelt. De som bosetter seg i en økolandsby vil i hovedsak komme på grunn av økolandsbyen, og kan regnes som tillegg til den «normale» befolkningsøkningen. Spesielt når avstanden til Trondheim er så liten, vil det ikke være noe problem å fylle opp Malvikbakk økolandsby med entusiaster som oss, skriver Tangen-Langseth.

Vil være med

I brevet skriver han at dersom kommuneplanens arealdel åpner opp for en «økolandsby», kan min kone og jeg tenke oss å flytte til området ganske raskt, og være med å planlegge og starte opp arbeidet med å realisere økolandsbyen.

– Jeg har en bakgrunn som passer godt for dette. Jeg er utdannet ingeniør i bygg- og anleggsteknikk, «øko»-agronom og ressursgeograf (cand.scient.). Jeg har også gått kurs i "permakultur". Jeg har i hovedsak praksis fra kommunesektoren, innen teknisk og landbruk, men har også jobbet i det private, som plankonsulent, sier han og legger til at å koble sammen jordbruk, boliger og fellesskap synes han er lurt.

Naturlige løsninger

– Er dette så bra da?

– Hadde du spurt for 30 år siden ville du fått forskjellige svar. I dag er det ikke så mange som tviholder på gamle forurensende løsninger. Ser vi på boligen brukes det veldig lite energi. Ulempen er at de er veldig tette og det brukes mye energi til ventilasjon. Men det finnes naturlige løsninger for å beholde den friske lufta uten å bruke så mye energi, for eksempel ved hjelp av solenergi. Når det gjelder jordbruk, innser mange i dag at sprøytemidler ikke er noe særlig og kan få konsekvenser på sikt.

– Hva synes du om plassen?

– Det virker som at prosjektet er godt gjennomtenkt. Det er stedvis ganske bratt, men ved å flytte masser for å hindre utglidning, samtidig som det legges godt til rette for å bygge boliger, virker det som en bra løsning, sier Trond Tangen-Langseth.