Leif Anders Hastadklev (41) måtte operere to brudd i kjeven etter at han ble slått ned natt til 19. mai. Episoden som førte til volden skjedde på Torget i Levanger. Hastadklev fra Stjørdal og noen flere hadde vært på 60-årsdag og skulle få seg litt mat i sentrum.

– Vi gikk ned på Torget og stilte oss i matkø. Da kom det en gjeng som begynte å provosere. Det var ingen grunn, det virket bare som at de var ute etter bråk. Jeg sto litt i utkanten, men ble irritert av opptrinnet og sa noe tilbake. Da tok han ene rennfart og slo meg ned, forteller Leif Anders Hastadklev til Bladet.

Det er hans oppfatning av hendelsesforløpet. Han beskriver en gjeng med menn tidlig i 20-årene av utenlandsk opprinnelse.

Sa noe tilbake

– I etterpåklokskapens lys – å provosere tilbake var kanskje ikke det lureste?

– Vel, de var frekke og utidige mot spesielt to damer i følget vårt, da vil man jo si fra, sier Hastadklev.

Han er på jobb, delvis, men skulle vært sykmeldt. Smertene i ansiktet er betydelig, og det vil ta en stund før bruddene har grodd.

– Jeg tar en tur hjem innimellom, men jeg har ikke ro til å være hjemme hele tida, sier Hastadklev som knasker smertestillende.

Saken fortsetter under bildet.

Det ene bruddet i haka var stygt. Legene har lappet med plater. Hastadklev som er mekaniker av yrke, synes det ligner på «patentbånd».

Takknemlig for hjelpa

Mange har fått med seg hva 41-åringen har vært ute for. Han la selv ut en oppdatering på Facebook, der han takket sykepleiere og operasjonsleger på St. Olavs Hospital for god service og behandling.

– De er utrolig dyktige der, sier Hastadklev.

Han har forstått det som at operasjonen var vellykket. Nå er det bare å vente på at hevelsen skal gå ned og bruddene skal gro. Han har fått skrudd to plater inn for å forsterke rundt bruddstedene. Det som er om å gjøre, er at nervene ikke er skadet.

– Det får vi først svar på når hevelsen har gått ned. Nå er jeg følelsesløs og nummen i et område av haka og underleppa, sier Hastadklev.

Kraftig slag

Slaget har vært kraftig. Kjeven fikk en skikkelig spjæring nedover haka. Det andre bruddet sitter på venstre side.

– For meg føltes det som at det røk ei tann. Politiet kom til stedet med en gang, og de kjørte meg til legevakta på Levanger. Der så de ikke at det var brudd. Jeg fikk beskjed om å oppsøke tannlegevakta. Der vistes det på røntgen, og da ble jeg sendt direkte til St. Olavs, forteller Hastadklev.

Neste formiddag ble Hastadklev operert i nesten tre timer.

Saken fortsetter under bildet.

Leif Anders Hastadklev hadde tilbud om sykmelding, etter operasjon og nesten to døgn på sykehus. Men han synes det er best å være på jobben i Hognesaunveien 98. Foto: Line Mette Finnøy

Heldig tross alt

– Det hele må ha vært en tøff opplevelse?

– Ja, men jeg tenker mest på hvor heldig jeg har vært. Jeg ikke har vært ute for noe slåssing siden barneskolen, hadde jeg nær sagt. Det som skjedde kunne gått veldig mye verre. Fyren som slo, hele gjengen på 3–5 personer stakk fra stedet. Politiet letet etter dem samme kveld vet jeg. Det er opprettet sak, og jeg skal selv til avhør.

– Bekymret for gå på byen igjen etter dette?

– Nei, dette skal ikke få skremt meg fra å tørre å bevege meg fritt. Men jeg må si det er bittert og irriterende å bli utsatt for noe sånt, helt unødvendig.

- Det som skjedde kunne gått veldig mye verre, sier Leif Anders Hastadklev. Her fra sykesenga på St. Olavs Hospital. Foto: Privat

Gjengen og gjerningspersonen var av utenlandsk opprinnelse.

– Gjennom bedriften vi driver har vi hatt mange asylsøkere og flyktninger på språktrening og i arbeidspraksis. Hendelser som dette ødelegger for folk som prøver å gjøre en ærlig innsats når de er her. Det er lett at alle blir skjært over en kam. Det er synd. Ser det litt i meldinger jeg får fra folk også. Jeg tenker en del på det som skjer i Oslo nå, med natteravnene. Det engasjerer meg. Blind vold kan ikke aksepteres, uansett hvem som begår det. Det burde vært slått mye hardere ned på, sier Leif Anders Hastadklev.

Ingen er pågrepet

Politiet skal avhøre vitner til voldsepisoden som Leif Anders Hastadklev ble utsatt for.

– Vi har ingen formening om hvem som kan ha gjort det. Det foreligger ikke noen konkrete opplysninger om hvem som har vært gjerningsmenn, men et vitne til hendelsen skal avhøres. Vi kan bekrefte at han har blitt slått ned på Torget den aktuelle natta klokka 02.45 i forbindelse med kioskkø. Vi er i startfasen av etterforskningen, sier etterforskningsleder Tor Klevmo ved politiet i Trøndelag om hendelsen i Levanger.

– Er det det man vil beskrive som blind vold?

– Vi tror på hans forklaring, men konkluderer ikke med noe før vi har fått fram alle fakta i saken. Klart hvis noen blir nedslått uten forvarsel, er det alvorlig. Vi får se hva som kommer ut av etterforskningen, sier Klevmo som også nevner at politiet har avtalt med Hastadklev om en ny samtale.