– Siden februar i år har heltidsandelen i Malvik økt med to prosent, fra 55,3% til 57,2%, sier en tydelig fornøyd ordfører i Malvik.

Ingrid Aune er på Sørlandet og har akkurat besøkt Arendal kommune for å snakke om nettopp heltidsstillinger.

Gått fra deltid til heltid

– Samarbeidet med Arendal kommune startet under Arendalsuka i fjor. Da tok jeg kontakt med ordføreren der og vi ble enige om å fortsette dialogen om heltid. Det resulterte i at vi besluttet å gjennomføre et besøk om heltidskultur i forbindelse med Arendalskonferansen om tidlig innsats som går av stabelen nå, forklarer Aune på telefon fra Sørlandet.

Arendal har i likhet med Malvik kommune gjort kampen for heltidsstilinger til en del av kommunens daglige drift, ifølge Aune. Også i Arendal har de klart å øke antall heltidsstillinger.

– I Malvik jobber vi langs flere spor for å bygge kvalitets- og heltidskultur i omsorgen. Like etter påske ble blant annet ansatte på to virksomheter spurt om de ville være med på en frivillig ordning for å få flere heltidsstillinger. Dette tiltaket alene bidro til at tre deltidsstillinger har blitt til to heltidsstillinger og en deltidsstilling i løpet av mai. I tillegg har en annen stilling gått fra deltid til heltid i samme periode.

Rammer kvinner

Aune sier at kampen mot deltidsstillinger er viktig for henne.

– Vi står overfor ei deltidskrise i Norge, der de fleste som jobber i eldreomsorgen jobber i deltidsstillinger, med den utryggheten det medfører for arbeidshverdagen, familien og våre eldre. Gjennom å ha gjort arbeidet for heltidskultur til en hovedsatsning i Malvik kommune går vi foran i Norge for et mer anstendig arbeidsliv, og for bedre kvalitet i eldreomsorgen, sier Aune og fortsetter:

– Hvorfor er det sånn at kvinner skal ta til takke med deltid, når mannsdominerte yrker har klart å få heltidsturnuser?

For deltidsproblematikken rammer i all hovedsak kvinner.

– En oversikt per kjønn viser at det er 49.8 prosent kvinner i hel og fast stilling i Malvik, mens det hos menn er 81,8 prosent som har heltidsstilling.

Viktig for de eldre

Hun sier at det nå jobbes med et utviklingsprosjekt i boveiledningstjenesten hvor kommunen forsøker å få på plass en avtale med hovedtillitsvalgte om innføring av frivillig langturnus ved enkelte av boligene.

– Jeg vil gi all honnør til de ansatte og lederne ved disse avdelingene som frivillig har gått foran for å bygge heltidskultur i Malvik. Det er jo viktig for de det angår direkte, men også for resten av avdelingen, og ikke minst for våre eldre som får bedre kvalitet i sin omsorg. Det å møte de samme menneskene som kjenner deg gir trygghet i hverdagen for våre eldre.

Byttet idéer

– Senest nå på lørdag var jeg invitert til Utøya for å snakke for andre kommuner om hvordan vi har jobbet for dette. Det skal vi være stolte av, men vi må også utvikle oss. Derfor reiste vi nå til Arendal for å utveksle erfaringer med en annen kommune som også har prioritert dette viktige arbeidet.Vi utfører de samme tjenestene og vi utveksler ideer. Kvalitet i tjenesten og heltidsarbeid er en felles satsning og Malvik og Arendal, sier Aune.