Retten har dømt en mann fra Stjørdalsdalføret til å betale en bot på 12.000 kroner. Mannen syntes det er verre at han blir fratatt førerkortet i seks måneder.

Tatt i 50-sonen

Bilføreren som er i begynnelsen av 50-åra, ble tatt i en fartskontroll i Rennebu en lørdag i april i år. Han ble klokket inn med en fart på 83 kilometer i timen i 50-sonen. Fartsoverskridelsen var så stor at mannens førerkort ble beslaglagt og forholdet anmeldt.

Mannen syntes førerkortbeslaget var urimelig. I retten pekte han på at han er helt avhengig av å kjøre rundt med bil i jobben. Mannen utfører serviceoppdrag i landsdelen. Han er nødt til å forflytte seg mellom flere arbeidsplasser mange ganger om dagen.

Kan miste jobben

Mannen forklarte at han nå risikerer å miste jobben dersom han ikke løser problemet med førerkort innen rimelig tid. I tingretten la også mannen fram et brev fra arbeidsgiver som bekreftet dette.

I domspremissene tviler retten ikke på mannens behov for å bruke bil i jobben. Retten viser imidlertid til rettspraksis og tidligere dommer som handler om samme spørsmål.  Retten peker på at yrkessjåfører og andre som er avhengige av bil i jobben, vil bli rammet hardt dersom de må la bilen stå. Men retten er samtidig tydelig på at det må stilles særlige krav til aktsomhetsnivået for yrkessjåfører i trafikken. Hensynet til trafikksikkerheten og den alminnelige lovlydighet må veie tyngst, mener retten.

Likebehandling

– Hensynet til likebehandling og trafikksikkerhet tilsier at siktede blir behandlet på samme måte som andre i samme situasjon, konkluderer tingretten.

Dommen ble bot på 12.000 kroner. Samtidig ble mannen dømt til å tape førerretten for motorvogn i seks måneder.