Karstein Sandvik, FDV-leder i Meråker kommune, merker at beverbestanden har økt. Ved renseanlegget og brannstasjonen, like ved innkjøringen til Meråker sentrum, har den store gnageren felt to solide søyleosper. Da beveren gikk i gang med den tredje, tok Karstein Sandvik affære.

– Vi har gjerdet inn med netting de to ospetrærne som fortsatt står der. Så vil det vise seg om vi klarer å redde den som beveren alt har begynt gnage på, sier han.

Gjør skade

Dette er ikke det eneste stedet der beveren er aktiv. Den fins langs de fleste vassdrag i Meråker, på Teveldalen, i Funna, på Stordalen. I Nustadparken, det populære friluftsområdet midt i sentrum, gjør den seg også gjeldende.

– Den feller trær, og kommunen må rydde opp etter den. Ved Bjørneggen på Stordalen har den bygd demning, og ved Stordalsveien har den også bygd dam slik at vannet flommer over veien, sier Karstein Sandvik.

Et problem

Sandvik syns at bestanden av bever nå har vokst så mye at den har blitt et problem.

– Den er ikke et skadedyr i den forstand at den er et rovdyr som tar sau. Men bestanden har vokst såpass mye at den må begrenses. Situasjonen her i Meråker tilsier at bestanden er stor nok, sier Karstein Sandvik.

Femdobling

Hvert år blir det ifølge Statskog felt rundt 2000 bever i Norge. Everett Howard Parker, professor emeritus ved Universitetet i Sørøst-Norge og en av Norges fremste beverforskere, mener at tallet burde ha vært femdoblet. På voksende bestand kan avskytingen trolig ligge på rundt 25 prosent av bestanden, mener Parker, som var til stede på et møte i Meråker om bever og beverjakt for en tid siden.

I områder av landet der bestanden er størst, er beveren et yndet jaktobjekt, og jaktkortene blir revet bort, ifølge Statskog.

Jaktkort

Meråker kommune har åpnet for ordinær jakt på bever, og meråkerbyggene har nå muligheten til å kjøpe jaktkort for å jakte bever. Det er fastsatt en kvote på fem dyr som kunne felles under årets jakt.

Miljøkonsulent Anne Haneborg i Meråker kommune har ikke oversikt over hvor mange jaktkort som er solgt. Men halvannen måned etter endt jakttid har hun ikke mottatt en eneste rapport om felt bever i Meråker.