Arbeiderpartiets 12 representanter i kommunestyret holder fortsatt kortene tett og lar verken partene, velgerne eller samarbeidspartiene få vite hvor partiet står i striden om travbane på dyrka mark og avtaler om jordvern. Men i mandagens kommunestyremøte stemte Ap sammen med Høyre og Frp mot forslag om å ta travbanen ut av arealplanen før den sendes ut på høring og offentlig ettersyn.

Usikkerhet for framtiden

Det har skapt frustrasjon og irritasjon blant Aps samarbeidspartier, SV, Sp og MDG, at de ikke har klart å samle seg om et standpunkt i en av de mest omstridte og splittende politiske sakene kommunestyret har hatt til behandling.

– Usikkerheten for framtiden er stor blant bøndene dersom det åpnes for travbane. Det er ingen tvil om hvor SV står i denne saken, og jeg hadde trodd at Ap var enige med oss i og med at vi sammen har vedtatt at Leistad skal være kjerneområdet for landbruk. SV er skuffet over Ap som ikke ser at en travbane på Leistad blir feil. Denne kampen er ikke vunnet, men den er på ingen måte tapt, sa SVs gruppeleder, Rakel S. Trondal.

Det er fortsatt høyst usikkert på om det blir travbane etter fortsatt matproduksjon på Leistad framover i tid. Foto: Erling Skjervold

Ikke forståelig

– En arealplan skal utformes innenfor de rammene lovverk og politiske vedtak gir. Ingenting sakspapirene eller saksgang for øvrig har gjort det forståelig for oss at rådmannens innstilling inneholder en travbane på Bjørnstad Østre, sa gruppeleder for Sp, Ketil Sivertsen, som også viste til vedtaket i 2011 der Leistad og Kvegjerdsmyra fikk status som kjerneområde for landbruk med et 50-års vern.

– Bakgrunnen for det var at det nettopp hadde vært en sak om omregulering av samme eiendom som vi snakker om i dag, men den gang til varehusetablering. Det var derfor nødvendig å gi tydelige signaler til landbruksnæringen i området om at her skal dere få ro til å drive jordbruksproduksjon i et langsiktig perspektiv. Når man nå kun få år etterpå på nytt foreslår å omdisponere samme område, men denne gang også deler av omkringliggende jordbrukseiendommer vil det fremstå som usikkert om man i det hele tatt vil ha jordbruksproduksjon i området. Dette er meget uheldig og det er ikke måten å behandle etablerte næringsaktører i kommunen på, mente Sivertsen.

– Malvik har plass til en travbane uten å bygge på dyrket mark, vi tar best regionalt ansvar ved å bruke matjord til å produsere mat. Travløp er like lite landbruk som motocross og det er i alle fall ikke jordbruksproduksjon, sa han, og viste til kommuneplanens samfunnsdel hvor kommunestyret satte seg som mål, ikke bare å ha et sterkt jordvern, men til og med et ønske om å være kjent for nettopp det.

Både Trondal og Sivertsen er klare på at dersom Ap ender med å stemme for travbane på Leistad er det Ap som bryter samarbeidsavtalen mellom de rødgrønne partiene.

Mer kunnskap

– Vi har fått høre argumentene fra travforbundet, som har økonomiske interesser i saken, grunneierne, som også har økonomiske interesser. Nå ønsker vi å høre hva innbyggerne mener, forklarte ordfører Ingrid Aune (Ap), som ikke gir noen signaler om hvor Arbeiderpartiet lander når saken kommer til andre gangs behandling i løpet av høsten.

– Arbeiderpartiet har på ingen måte tatt stilling til om travbanen blir med som en del av vedtaket i høst. Vi ønsker å sende planen ut på høring for å få mest mulig kunnskap, sa Matz Ulstad (Ap) i debatten.

Et forslag om å ta travbanen ut av planen før den sendes ut på høring fikk støtte fra 10 av representantene, 3 Sp, 1 SV, 2 V, 1 Krf, 1 PP, 1 MDG og 1 uavhengig. Høyre, Frp, FM og Ap stemte for at travbanen skal følge arealplanen fram til andre gangs behandling etter høringsrunden.