Programkomiteen for årets Forsprangkonferanse har snart det meste klart, selv om det er knappe fire måneder til konferansen finner sted på Scandic Hell.

– Vi er godt i rute, og begynner å ha navn på en god del foredragsholdere klare, sier Jon Uthus, daglig leder ved Stjørdal Næringsforum.

Naturlig å møtes på Stjørdal

– Stjørdal er på mange måter ett midtpunkt i nye Trøndelag, både geografisk og strategisk. Vi er et knutepunkt internt i fylket og for trafikk ut og inn. Samtidig er vi en liten by i vekst i en region som opplever stor vekst, fortsetter Uthus.

Det er også bakgrunnen for at Uthus kaller Forprangkonferansen for høstens viktigste møteplass for trøndersk næringsliv og politikk.

Stjørdal som case

Selv om konferansen er regional og har regionale vyer og tanker, vil Stjørdal bli brukt som case i flere av temaene som skal diskuteres på konferansen onsdag 3. oktober.

– Vi har lagt opp til fire ulike tema under faglige delen av konferansen. Første tema blir viktigheten av hvordan vi oppfattes som kommune og sted. Et hotell for eksempel kan ikke vokse uten at omlandet har noe å tilby. Identitetsbygging er viktig for alle steder i Trøndelag. Deretter beveger vi oss over på kombinasjonen av bolyst og næringslyst. Hvordan kan vi få til et samspill mellom det å bo og utøve næring i sentrum. Tredje tema blir hvordan vi forholder til den stadig økende digitalisering i samfunnet. Hva er farene og hva er mulighetene? Her vil Stjørdals egen Karianne Myrvold, som blogger om temaet, og konsernsjef i Danske Bank, Trond Mellingsæter, være innledere, fortsetter Uthus, som forteller at årets programkomite har vært kreativ og hardtjobbende.

Flere spennende foredragsholdere har allerede takket ja, og Uthus & co jakter på flere kjente navn som kan være med å spille opp til gode debatter.

Framtidas transport

Siste tema på konferansen er framtidas transportløsninger. Dette synes Uthus selv kanskje er det mest spennende temaet, ikke minst for Stjørdal.

– Her bør Stjørdal være en sentral aktør, med tanke på det knutepunktet vi er, både i forhold til vei, jernbane, sjø og ikke minst flyplass. Her snakker vi autonome (førerløse, red. anm) kjøretøy, og ikke minst elektriske løsninger, sier Uthus.

Her vil konsernsjefen i Avinor, Dag Falck Pedersen, være en av innlederne.

Trondheimsfjorden har allerede blitt nevnt som en potensiell arena for utprøving autonome båter, mens de store planene for anlegg på Frigården også vil spille en sentral rolle i utviklingen for framtidas transportløsninger.

Næringslivets oktoberfest

Men det blir ikke bare faglig innhold på konferansen. På kvelden inviteres alle til næringslivets oktoberfest på hotellet, og her blir det fokus på lokal råvarer.

– En slik konferanse bør ha en god fordeling av faglig og sosialt. Så da er vi glad for å kunne invitere alle sammen på en skikklig oktoberfest midt i det flotte matfatet vi har i Stjørdalsdalføret. Vi har inngått et samarbeid med Auk og matmiljøet på Frosta som skal levere råvarene. Dette blir en kveld med gode smaker og tid til mingling og etablering av nye kontakter. Det bør være en bra avslutning på det vi mener blir en knakende god konferanse, avslutter Jon Uthus, som håper at konferansen vil tiltrekke seg næringsliv og politikere fra hele regionen.

Forsprangkonferansen 2018 arrangeres av Stjørdal Næringsforum i samarbeid med Vennatrøgruppen, Gjensidige Stjørdal Brannkasse, Danske Bank, Scandic Hell og Bladet.