Natt til 20. juni skjedde det igjen. En bjørn var på ferde i Fagerlia alpinsenter, og drepte to av hans sauer. I dagene etter lette Evjen etter kadaver, og to er blitt funnet.

- Det er en stund siden sist det skjedde hos meg, men for åtte år siden ble 11 sauer tatt av bjørn. På sørsiden av E14 er tapene langt større. I fjor mistet John Gunnar Stormo mellom 70 og 80 sau, hvis det ikke var enda flere, sier 55-åringen.

Å frakte bort kadaver etter bjørnens herjinger er noe av det verste sauebonde Lennart Evjen må gjøre. Foto: Frank Skaufel

Sjøla fra Copacabana

Inne i den flotte og romslige stuen i Trønderlånet er det dekket på med kaffe og lefser, og koppene har ironisk nok bjørnemotiv. Til og med en naturkanal på TV-en finner det for godt å vise frem en brunbjørn under samtalen.

Evjen har god hjelp i sauedriften fra kona Angela de Mendonca fra Brasil. Mendonca som går under navnet "sjøla", kommer inn og slår seg ned etter en luftetur med gjeterhunden Rapp.

46-åringen kom til Meråker midtvinters for seks år siden, fra full sommer og 30 plussgrader på Copacabana i Rio de Janeiro til Evjens gård, som samme dag ønsket henne velkommen med 20 minusgrader.

- Da sjøla ankom var hun heller lettkledd, sier Evjen smilende.

Angela de Mendonca er delvis oppvokst nord i Brasil, og er vant med et rikt dyreliv. Selv er hun av halvt indiansk avstamning, og har en onkel som bor og lever i jungelen i Amazonas.

Som 7-åring flyttet de Mendonca til millionbyen Rio de Janeiro sammen med familien, men nå lever hun et stille liv i Meråker som sauebonde og jobb på Meråker Kurbad.

Siden 1984 har Lennart Evjen drevet med sauer, og har de siste seks årene fått hjelp av kona Angela de Mendonca. Foto: Frank Skaufel

GPS-sporing

Sammen driver paret med sauehold på gården, som har en opprinnelse fra 1700-tallet. Hver eneste dag er de ute og leter etter sauene som ferdes på nordsiden av E14 i traktene fra Gudå til Funnsjødalen.

- Jeg har GPS-sporing på sauene, og dermed kan jeg hele tiden følge dem via en app på telefonen, sier Evjen.

Han tar frem smarttelefonen og viser hvor sauene har funnet sine beiteplasser. Noen er på langtur mens andre beiter mellom hyttene i Fagerlia.

- Jeg så sporene, og bjørnen kom gående mellom hyttene i feltet. Den ene sauen ble tatt like ved det nyeste skitrekket, Bjørgbekktrekket. Hannbjørnen ble observert 21. juni, og det er et brukbart stort dyr i alderen to til tre år, forklarer Evjen, som også jobber på Meråker Kjøtt.

Da bjørnen drepte to bjørner natt til 20. juni ruslet han nedover skitrekket i Fagerlia. Foto: Frank Skaufel

Frykter større tap

Nå lever Evjen og kona i spenning på om bjørnen vil forsyne seg mer av de drøye 300 sauene som beiter i og rundt Fagerlia.

- Vi vet ikke om han har tatt flere eller om han kommer til å ta flere. Bosetter han seg i området, blir det større tap. Flytter han på seg og går over til Verdal, Forradalen eller Hegra, er vi ferdige for denne gangen, sier han.

Klare meninger

Meråker er vertskommune for både jerv, gauper, ulv og bjørn. Alle er en potensiell trussel for sauene. I Norge pågår det jevnlig en rådyrdebatt og frontene er steile. Evjen har også klare synspunkter om skadedyrene.

- Jeg vil ta bort dyrene som er skadelige. Det blir det samme som hos mennesker, gjør du noe galt blir du straffet. I fjor ble det felt tre jerver i Meråker. På sørsiden finnes det en bjørn som kun går etter jurene på sauene. De inneholder fett og proteiner, og bjørnene river jurene av sauene og spiser kun det. Det er direkte dyreplageri.

Evjen håper bjørnene som forvolder skade i Meråker blir tatt av dage.

- I vår ble det tatt en 5-årig bjørn som kom fra Lierne. Finner vi flere ferske kadaver blir det igangsatt jakt av det kommunale jaktlaget på bjørnen som gjør skadeverk, sier han.

Selv har Evjen ingen planer om å slutte med sauehold.

- Det er greit å være sauebonde så lenge vi ikke blir plaget med rovdyr.