– Det er 730 barn fra Stjørdal som deltar, og de har lest over 500.000 sider, forteller Kristin Solberg, deltidsansatt ved Stjørdal bibliotek.

Hun beskriver dette som et rekordår når det kommer til antall deltakere, og forteller at barna ser ut til å være mer aktive enn de voksne i årets sommerlesning.

– Voksne leser mest i påska

Sommerles arrangeres hver sommer, og er for barn fra 1. til 7. klasse. Kampanjen begynner når barna går ut i ferie, og varer til de begynner på skolen igjen, ifølge Solberg.

Hun forteller at barna kan vinne premier for lesninga, blant annet såpebobler, armbånd, nøkkelring og linjal.

– Vi ser mange barnefamilier her i sommer, og det er barnebøkene som øker mest i utlån, sier Solberg.

– Hva med de voksne?

– Statistikken vår viser at barna leser mest på sommeren, mens de voksne leser mest rundt påsketider. Når det er sagt så låner vi ut en del reisehåndsbøker og skjønnlitterære romaner til voksne, om sommeren.

Thea Olsen Brettingen (11) har allerede vunnet bokmerke og armbånd i Sommerles-kampanjen. Foto: Stine Aarvik

Får premier

Thea Olsen Brettingen (11) er et av barna som har lest flittig i sommer.

– Jeg har vunnet armbånd, bokmerke og stæsj til telefonen, forteller hun.

I det siste har hun lest «Siste lærling» og «Narnia».

– Jeg synes det er greit å lese i ferien, og mange av vennene mine gjør det også, forteller hun.

«Perlesøsteren» på topp

På bibliokets toppliste fra 1. juni og til dags dato, ligger «Perlesøsteren» av Lucinda Riley på topp. Etter denne må man ned på fjerde og femte plass for å finne lignende "voksen-bøker", slik som «Liebehaberne» og «Skyggesøsteren».

Hos de yngre leserne er «Gutta i det enda større trehuset med 26 etasjer», av Andy Griffith, den mest populære sommer-boken. Deretter viser statistikken at «Min første bok om Gråtass» og «Gutta i trehuset med 65 etasjer som viser seg å ikke være godkjent av bygningsetaten (og som derfor må rives)!» er populære blant barna.