– Vi er veldig glade for at skolen ikke ble jevnet med jorda. Det er ikke mange skoler som er bevart som denne.

Det sier Rigmor Hofstad og Anne Grethe Wedul i Hegra historielag. De snakker om gammelskolen i Hegra tett inntil E14 i sentrum.

– Unikt

– Det er ganske unikt at den fortsatt står her. Og det er det mange som setter pris på, sier Wedul.

Historielaget leier bygget som nå eies av Hegra Sparebank. Hver søndag i juli måned holder de dørene åpne for besøkende som vil ta en titt i de gamle lokalene. De kan friste med karolinerutstilling, skolemuseum i 2. etasje og lakseloftet helt på toppen. Kaffe og vaffel bys det også på. Årets temautstilling er: «Broderier fra de siste 100 år».

Bladet tok en tur innom sist søndag.

– Vi har hatt bra med besøk. Og det som er så hyggelig er at de har god tid når de kommer. Folket setter seg ned og koser seg. Det kommer mange fra utenfor Hegra også, sier Rigmor Hofstad.

Den gamle skolen i Hegra ble bygd i 1893. Det var folkeskole fram til 1957, før framhaldsskolen og skolekjøkkenet tok over de neste årene.

I 1982 skulle skolen rives da kommunen ikke lenger hadde bruk for den. Anne Marie Leirfall og Heidrun Kringen satte i gang en redningsaksjon, og de la fram planene om skolemuseum og vevstue for Stjørdal kommune.

– Mye historie

Det endte med at Hegra Sparebank kjøpte huset og tomta. Den første vevutstillingen fant sted i 1982, og huset fikk navnet Vevloftet.

– Her er det mye historie som det er viktig å ta vare på. Vi i historielaget arrangerer også kulturkaffe to ganger i måneden her, og det bruker å være stappfullt. Det er et flott miljø, sier Anne Grethe Wedul.